nieuws

Rietveld Schröderhuis op lijst werelderfgoed Unesco

bouwbreed Premium

De Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, heeft het Rietveld Schröderhuis op de ‘rode lijst’ van bedreigde wereldmonumenten geplaatst.

Bij de 61 nieuwe objecten op de lijst zitten ook het Centraal Surinaams Natuurreservaat en het historisch stadscentrum van Brugge in België, zo deelde de organisatie gisteren mee. Het Rietveld Schröderhuis werd volgens het ontwerp van architect Gerrit Rietveld in 1924 gebouwd. De woning geldt als een toonbeeld van de groep kunstenaars en architecten uit de jaren twintig die de Moderne Beweging in de Nederlandse architectuur vertegenwoordigen.

De Unesco erkent 691 monumenten die wegens hun ‘bijzondere culturele waarde’ worden gerekend tot het culturele werelderfgoed van de mensheid. Nederland heeft nu zeven monumenten op de lijst staan. Dat zijn onder meer het voormalige Zuiderzee-eiland Schokland, de Stelling van Amsterdam en de historische binnenstad van Willemstad op Curaçao.

Reageer op dit artikel