nieuws

Revitalisering oude wijk leidt tot discussies

bouwbreed Premium

De gemeente Waalwijk richt zich de komende jaren op de realisatie van Landgoed Driessen. Dat is een project van 2500 woningen, dat in een tijdsbestek van twintig jaar moet worden gerealiseerd. Volgend jaar gaat de eerste paal de grond in, waarmee de eerste fase van het project zal worden gestart. Dit is meteen het grootste en meest intensieve bouwproject dat Waalwijk de komende jaren aangaat. “We bouwen natuurlijk ook mondjesmaat op andere plekken nog woningen, maar de grote bulk verrijst op Landgoed Driessen. Zo gaan we waarschijnlijk in 2002 het centrum onderhanden nemen. Er komt een nieuwe winkelpromenade de komende jaren, waardoor het winkelgebied weer een nieuwe impuls moet krijgen”, vertelt woordvoerder H. Schoep van de gemeente Waalwijk. “Onlangs hebben we bedrijventerrein Haven 7 aangelegd, maar voordat we daar klaar waren, was alle grond al uitgegeven. Dat is natuurlijk iets wat iedere andere gemeente in Nederland zal herkennen. Voorlopig komt er geen ruimte meer vrij voor bedrijven in onze stad.”

Waalwijk kenmerkt zich door een ongedwongen bouwbeleid. “Wij staan natuurlijk ook onder druk van de provincie, maar de nood om snel veel woningen te bouwen is minder groot dan in andere gemeenten.” Wel problematisch is de situatie omtrent de revitalisering van de Rode en Witte Wijk. “Daar willen we honderd woningen slopen of aanpassen aan de moderne tijd. De provincie heeft dit gebied aangewezen als achterstandsgebied. Daarom zal een aantal woningen worden gesloopt. Er komt nieuwbouw voor in de plaats. Ook worden andere woningen gerenoveerd. Veel mensen blijken toch angstig te zijn voor die veranderingen, waardoor we al een tijd lang discussiëren over de manier waarop we deze revitalisatie gaan aanpakken. Een logische discussie. Wat opvalt zijn de vraagtekens die veel bewoners zetten bij onze plannen tijdens inspraakavonden. Onlangs is er meer duidelijk geworden over de manier waarop we alles willen uitvoeren. We krijgen het gevoel dat de meeste mensen nu wel begrip krijgen voor de situatie en de noodzaak ervan gaan inzien. Maar toch, ze raken in veel gevallen hun oude vertrouwde huis kwijt. Dat is soms even slikken”, aldus Schoep.

Reageer op dit artikel