nieuws

Productieheffing op loon maakt arbeid voor werkgever goedkoper

bouwbreed Premium

Een systeem waarbij in plaats van belastingen en premies, een productieheffing op het loon wordt gelegd, maakt arbeid goedkoper. Vooral voor arbeidsintensieve sectoren als de bouw werkt dit voordelig uit.

Bedrijven nemen gemakkelijker werknemers aan en houden ze langer in dienst als het slechter gaat. Dat denken de initiatiefnemers van Prohef zoals de productieheffing wordt afgekort. Het systeem heeft ook meer mogelijkheden voor de overheid om sturend op te treden om bijvoorbeeld bepaalde categorieën werkzoekenden te stimuleren weer aan werk te helpen.

Experiment

Dit blijkt uit een praktijkexperiment met het Prohef-systeem dat door de gelijknamige stichting van 1996 tot 1999 onder twaalf bedrijven in Rotterdam is gehouden. De resultaten van het experiment werden woensdag in Rotterdam door wethouder Van der Tak aangeboden aan Hans de Boer, de voorzitter van MKB Nederland. Rotterdam heeft het experiment gedeeltelijk gefinancierd.

De productieheffing wordt achteraf geheven aan de hand van de toegevoegde waarde. Die wordt met behulp van de jaarrekening vastgesteld. Een deel van de productieheffing wordt in de vorm van een aftrek weer teruggegeven aan de werkgever. Daardoor lijken de loonkosten nog lager, aldus Prohef.

Interessant

Omdat die aftrek gekoppeld is aan het aantal werkenden, kan het voor een werkgever interessant zijn om sneller mensen aan te nemen als het goed gaat. Omdat de heffing achteraf wordt geheven, is dat niet zo duur als in het huidige systeem, waarbij alle belastingen en premies meteen moeten worden betaald.

Gaat het slecht, dan kan het juist interessant zijn mensen langer in dienst te houden wegens de aftrek.

In het praktijkexperiment is dat ook gebleken. Er werd niet alleen lager geschoold personeel aangenomen, maar ook meer hoger geschoold, want daarvan waren ook de effectieve loonkosten veel lager geworden.

Voor de overheid is het een mooi systeem om te sturen, aldus Prohef. Voor bijvoorbeeld gedeeltelijk arbeidsongeschikten kan een hogere aftrek gegeven worden.

Rotterdam heeft het experiment gesteund omdat het bijvoorbeeld een mooi middel zou kunnen zijn bij het grotestedenbeleid (GSB). Prohef en de gemeente pleiten voor een groter experiment.

Reageer op dit artikel