nieuws

Probleemflats nog geen dertig jaar

bouwbreed Premium

De flats die maandag worden opgeblazen zijn nog geen dertig jaar oud. Corporatie Woongoed Middelburg, eigenaar van de flats, wist geen raad meer met de uit prefabelementen opgebouwde bouwwerken. In de ontspannen woonmarkt van Middelburg waren er nauwelijks nog huurders voor te vinden, zodat er veel leegstand was. Vanaf de oplevering kampten de flats bovendien met bouwkundige gebreken.

Eerder heeft de corporatie eenzelfde flat van twaalf verdiepingen in de wijk afgetopt tot een complex van vier woonlagen. Van de verwijderde elementen werd elders in de stad een nieuw bouwwerk opgetrokken. Die operatie was echter erg duur en het bouwwerk dat achterbleef vertoonde nog steeds allerlei gebreken en moest onlangs weer worden gerenoveerd.

De flats die nu worden opgeblazen kenden een experimentele ontsluiting. Vanaf de gesloten galerijen werden telkens drie verdiepingen bediend. Veel mensen moesten hun woning dus via een eigen trap vanaf de galerij bereiken en dat maakte aanpassing voor bewoning door ouderen eigenlijk onmogelijk. Ook de brandweer hamerde al langer op de bouw van extra vluchtwegen, wat bouwkundig lastig was en niet strookte met de pogingen om het aantal toegangen te verminderen, om vandalisme en drugsgebruik rondom de flats tegen te gaan. Dan maar tegen de vlakte, luidde het oordeel van het gemeentebestuur en de woningcorporatie.

Op de plaats van de maandag te vallen flats komen een winkelcentrum, woongebouwen met kwalitatief hoogwaardige huur- en koopwoningen en twee scholen.

Reageer op dit artikel