nieuws

Polen voelt zich door glaskabel bedreigd

bouwbreed

De Poolse regering stelt zich teweer tegen de aanleg van een glasvezelkabel langs de Jamal-gasleiding tussen Rusland en Duitsland. De kabel loopt over Pools grondgebied. De regering noemt de verbinding een gevaar voor de nationale veiligheid en vreest dat ze niet van de opbrengsten van het dataverkeer profiteert.

Polen ging er aanvankelijk van uit dat de glasvezelkabel alleen gegevens over het gastransport zou overbrengen. De capaciteit van de verbinding is evenwel vele malen groter. Zo ontstaan aanmerkelijke zakelijke mogelijkheden. Het Russische Gazprom heeft een aandeel van 48 procent in de betrokken onderneming. Wordt de kabel op het Poolse datanet aangesloten dan kan Gazprom het totale Poolse gegevensverkeer onderscheppen.

Reageer op dit artikel