nieuws

Plan vastgoedfusie toch nog getorpedeerd door aandeelhouders

bouwbreed

De aandeelhouders van vastgoedfonds VastNed Offices/Industrial uit Rotterdam hebben woensdagmiddag de droomfusie met de Amsterdamse branchegenoot Uni-Invest overduidelijk naar de prullenbak verwezen.

Dat gebeurde nadat eerder op de dag na een urenlange vergadering van Uni-Invest de eigenaren het plan met een krappe meerderheid hadden goedgekeurd. Het struikelblok bleek de hoge afkoopsom van 340 miljoen gulden die topman R. Homburg van Uni-Invest zou krijgen om van beschermingsconstructies af te komen.

De fusieplannen werden begin dit jaar aangekondigd en moesten leiden tot een concern van Europees formaat met een vastgoedportefeuille van 6,5 miljard gulden. Na de zomer ontstonden er problemen. Commissaris H. Sterk stapte op omdat hij het niet eens was met de plannen. Echte consternatie ontstond toen uit de definitieve voorstellen bleek dat Homburg 340 miljoen zou ontvangen voor het opgeven van rechten die hem oppermachtig maakten bij Uni-Invest.

Teleurgesteld

Het gaat om prioriteitsaandelen en beschermingsconstructies die Homburg verkreeg nadat hij begin jaren negentig aantrad bij het toen kleine en zieltogende Uni-Invest. Niemand kon bevroeden dat het fonds stralend uit zijn as zou herrijzen, waardoor de rechten van Homburg goud waard werden.

Directievoorzitter K. Streefkerk van VastNed toonde zich na de vergadering teleurgesteld, omdat hij grote voordelen verwachtte van het samengaan. Toch had hij zijn hart bij het zien van de presentielijsten al vastgehouden. Er waren institutionele beleggers aanwezig waarvan bekend was dat zij tegen het fusievoorstel waren. Zij hadden bij Uni-Invest weinig kans, omdat daar kleinere aandeelhouders de boventoon voeren. Van het kapitaal van VastNed zit driekwart in handen van instituten zoals pensioenfondsen.

‘Rattenstreek’

Streefkerk vond het niet voor de hand liggen dat er nieuwe onderhandelingen met Homburg komen. Hij ziet eerder dat de Nederlands-Canadees zijn rechten buiten Nederland probeert te verkopen. De 340 miljoen gulden voor Homburg zorgden voor een ware oorlogsstemming tussen hem en groepen aandeelhouders onder leiding van de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB). De VEB probeerde zelfs, tevergeefs, via de Ondernemingskamer te voorkomen dat er woensdag een besluit zou worden genomen.

De Vries verklaarde ook dat Homburg aandeelhouders onder druk zette. De gang naar de rechter noemde Homburg tijdens de giftige discussies met VEB-directeur

P. de Vries zelfs “een rattenstreek”.

Toch gingen aandeelhouders van Uni-Invest uiteindelijk akkoord met de fusie met VastNed. Homburg toonde zich verzoenend door zich bereid te verklaren, te bezien of via een bod op warrants van VastNed aandeelhouders nog iets extra konden krijgen. De vergadering van VastNed haalde echter een streep door de rekening.

Reageer op dit artikel