nieuws

Overdracht Aedes-archief bij eeuw Woningwet

bouwbreed Premium

Het archief van de woningbouwcorporaties krijgt een plaats in het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam. Wethouder Stadig heeft dat donderdag bij de bekendmaking van de plannen voor de viering van honderd jaar Woningwet bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder van het IISG betekent de komst van het archief een mooie aanvulling op de bestaande collectie. Het instituut bewaart ook het archief van Wibaut. Het Aedes-archief omvat onder meer een grote fotocollectie, waardoor een helder beeld ontstaat van de ontwikkeling van de sociale woningbouw in de afgelopen eeuw. Aedes heeft nog overwogen of het archief niet vooral een woningbouwaangelegenheid is, maar uiteindelijk toch de nadruk gelegd op de sociale geschiedenis.

Amsterdam zal honderd jaar woningwet vanaf half februari vieren met de inrichting van een documentatiecentrum in het voormalig postkantoor, onderdeel van het fameuze complex van architect Michiel de Klerk aan het Spaarndammerplantsoen. Daar is onder meer een expositie te zien over de Amsterdamse School.

Tentoonstelling

De viering begint al op 23 december met de overzichtstentoonstelling ‘100 jaar wonen in Nederland’ in de Beurs van Berlage.

Stichting de Binnenkant geeft aan de hand van verschillende interieurs een beeld van de culturele en sociologische veranderingen in de samenleving. In een reeks stijlkamers worden de meubels, materialen, voorwerpen en apparaten die bepalend waren voor een bepaalde tijd getoond.

De Stedelijke Woningdienst Amsterdam geeft in de tentoonstelling ‘Wonen, Woning, Wet’ een terugblik op de gevolgen van de woningwet op de woningbouw in Nederland.

Op 15 januari vindt in de Beurs van Berlage de landelijke openingsmanifestatie ‘100 jaar wonen’ plaats. Een vakjury onder leiding van Aedes zal dan het beste sociale-woningbouwproject van de eeuw bekendmaken.

Reageer op dit artikel