nieuws

Opmerking Netelenbos schiet Zeeland in het verkeerde keelgat

bouwbreed Premium

De opmerking van minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat dat de tunnel bij Sluiskil slechts een ‘minuscuul transport-asje’ is, heeft kwaad bloed gezet bij de Kring van Werkgevers in Kanaalzone. Ook gedeputeerde J. Hennekeij van Verkeer is niet gelukkig met de uitlatingen van de minister.

Netelenbos heeft de Tweede Kamer deze week wederom laten weten Zeeland geen extra geld te geven om de tunnel onder het kanaal van Gent naar Terneuzen bij Sluiskil te realiseren.

De brug die over het kanaal ligt zorgt dagelijks voor veel oponthoud. Schattingen wijzen uit dat een tunnel het bedrijfsleven zeker vijftig miljoen gulden per jaar kan schelen. Maar de minister hecht voorlopig meer waarde aan het oplossen van de infrastructurele problemen in de Randstad. Vele Zeeuwse lobby-jaren lijken dus nog niets op te leveren.

“Het lijkt zelfs wel of al dat gepraat juist het omgekeerde effect heeft”, stelt secretaris W. Saman van de Kring van Werkgevers in de Kanaalzone. Hij is woordvoerder van de grote bedrijven die in en om het kanaal actief zijn. “De opmerking van de minister is redelijk denigrerend”, zegt hij. “Het doet zeker geen recht aan de economische problematiek die hier heerst. Natuurlijk is het niet te vergelijken met de knelpunten in de Randstad. Maar wij verwachten van de minister in elk geval begrip toont voor onze situatie.”

Grijpstuiver

Ook gedeputeerde J. Hennekeij van Verkeer is niet te spreken over de uitlatingen van de minister. “Dit is een typisch geval van kretologie. Wij zijn als provincie bereid om samen met het bedrijfsleven een aanzienlijk deel van de tunnel zelf te financieren. De minister hoeft maar een grijpstuiver bij te dragen. Iedere minister die een dergelijk aanbod krijgt zou blij zijn. Behalve de minister van Verkeer en Waterstaat.”

De tunnel gaat tussen de 350 en 450 miljoen gulden kosten. “Binnenkort treden de drie zuidelijke provincies weer in overleg met de minister over de infrastructurele knelpunten in het zuiden van het land. Wij zagen dat als een herkansing voor haar om toch akkoord te gaan met onze wensen. Maar nu ze dit in de Kamer heeft gezegd, vrezen wij het ergste”, zegt Hennekij. “Wij hopen dat de intensief onderzochte visies dan toch uiteindelijk waardering zullen krijgen”, voegt hij hieraan toe.

Reageer op dit artikel