nieuws

Onderzoek alternatieve plek bibliotheek Amsterdam

bouwbreed Premium

De gemeente Amsterdam laat opnieuw onderzoek doen naar een alternatieve plek voor de nieuwbouw van de Universiteitsbibliotheek. Architect André van Stigt bekijkt de mogelijkheden van huisvesting in panden van ABN Amro aan de Vijzelstraat en op het Rembrandtplein.

De raadscommissie toonde zich woensdagavond zeer bevreesd voor de komst van weer een lelijk bouwsel in hartje Amsterdam. Alleen de VVD lijkt nog een warm voorstander van massale nieuwbouw op het Binnengasthuisterrein. De liberalen hebben daarbij voorkeur voor het bouwmodel waarbij 62 sociale woningen uit de jaren tachtig tegen de grond gaan.

De PvdA en de kleine raadsfracties tonen zich gevoelig voor de protesten van plaatselijke monumentenbeschermers en binnenstadbewoners dat 20.000 vierkante meter nieuwbouw tot een bouwhoogte van dertig meter tot een onverantwoorde aanslag op het Binnengasthuisterrein leidt. Volgens PvdA-raadslid S. Piersma moet daarom beter worden bekeken of er echt geen alternatief voor handen is. Eerder al liet wethouder Stadig onderzoek doen naar tientallen alternatieve locaties. Niet één voldeed toen aan de wensen van de Universiteit van Amsterdam. Daarbij viel vestiging aan het Rembrandtplein af vanwege de hoge kosten. De bank wil het pand alleen tegen een hoge, marktconforme prijs van de hand doen. De universiteit zegt dat niet te kunnen betalen. Nieuwe cijfers moeten daarover een beter inzicht verschaffen.

Reageer op dit artikel