nieuws

Nijkerk voert projecten gefaseerd uit

bouwbreed Premium

De Gelderse gemeente Nijkerk wordt door het Rijk en de provincie gezien als een onderdeel van de Veluwe. Zodoende moet het gemeentebestuur goed op zijn tellen passen als het gaat om de verdere ontwikkeling van Nijkerk. “Op het gebied van woningbouw moeten we gewoon rekening houden met het door de provincie opgelegde contingent. We mogen tussen de 150 en 180 woningen per jaar bijbouwen. Daarom moeten we projecten gefaseerd realiseren”, aldus beleidsmedewerker H. van Ramshorst van Volkshuisvesting. “We zijn momenteel bezig met twee uitbreidingslocaties. De eerste is Groot-Corlaer, waar we in totaal 1800 woningen willen realiseren. De eerste zeshonderd zijn nu gereed en over tien jaar hopen we het project volledig af te kunnen ronden. Tegelijkertijd bouwen we aan het gebied Middelaar in de buurt van Hoevelaken. Daar zijn nu honderd van de 350 woningen gerealiseerd. Met een jaar of zes moeten we ook daar gereed zijn.”

Het bouwtempo in de uitbreidingslocaties ligt dan niet bijzonder hoog, er zijn voldoende inbreidingsplannen voor de komende jaren. “We zijn van plan om een groot aantal inbreidingslocaties te realiseren. In en om het centrum is er nog voldoende plaats om de woningbouw in combinatie met diensten uit te breiden. Hoeveel we precies aan woningen gaan bouwen in het centrum is nog niet bekend.”

Volgens Ramshorst is het erg lastig om gebonden te zijn aan strenge regels. “We hebben zoveel in de pijplijn zitten, maar mogen nauwelijks iets uitvoeren. Dat is jammer. We kunnen niets anders doen dan onze projecten te faseren.”

Ook bedrijventerreinen moeten gefaseerd worden uitgegeven. Beleidsmedewerker R. Knikker van Economische Zaken: “Volgend jaar willen we starten met de aanleg van ongeveer twintig hectare grond voor voornamelijk lokale bedrijven. We mogen dit gebied in tien jaar uitgeven. Dat betekent dat we twee hectare per jaar kunnen vrijgeven, terwijl dat gebied nu in feite al kan worden gevuld. De vraag is bijzonder groot. Maar we kunnen niets anders doen dan het registreren van iedereen die zich hier wil vestigen of wil uitbreiden. Voor de rest is het afwachten geblazen”, aldus Knikker.

Reageer op dit artikel