nieuws

Nederlands geld voor Duits klooster

bouwbreed Premium

De provincies Gelderland en Limburg onderzoeken de mogelijkheid om geld te steken in de restauratie van het monumentale klooster Gräfenthal in het Duitse Goch, vlakbij het Noord-Limburgse Gennep. Het Duitse klooster maakte in de veertiende eeuw deel uit van het hertogdom Gelre; de graven en hertoginnen liggen binnen de kloostermuren begraven.

De gemeente Goch heeft tien jaar geleden al onderzocht of het vervallen klooster nieuw leven kon worden ingeblazen. Dat liep op niets uit. De kosten bleken te hoog voor de kleine gemeente Goch. Uiteindelijk kwam het monument in handen van architect en projectontwikkelaar Bellinger uit het Duitse Moers. Die wil er onder andere een kliniek en een laboratorium vestigen. Daarnaast blijft ruimte over voor een culturele en toeristische invulling.

Het cisterciënzerklooster uit 1350 deed tot 1802 dienst als klooster. Onder Napoleon werd het gebouw buiten gebruik gesteld. Daarna namen boeren uit de omgeving het complex in gebruik. Ook is het klooster een tijdlang als kindertehuis gebruikt.

Reageer op dit artikel