nieuws

Mis onder de Westerschelde ter ere van Heilige Barbara

bouwbreed

Misdienaars met bouwhelmen op en Bratwurst in plaats van hosti. Het was een onwerkelijke aangelegenheid gisteren in de Westerscheldetunnel bij de viering van de naamdag van Sint Barbara, de beschermheilige van de tunnelbouwers.

De traditie komt uit de mijnbouw. Daar wordt sinds mensenheugenis de Heilige Barbara vereerd, de vrouw die tegen alle verdrukking in haar christelijk geloof trouw bleef. Ook toen ze was opgesloten in een kille bedompte toren, waar ze werd gemarteld.

Sinds tunnelbouw in Nederland steeds zwaarder leunt op (Duitse) mijnbouwtechnieken rukt de Barbara-verering ook hier op. Menig tunnelboormachine werd al uit haar naam ingezegend en de Westerscheldetunnel had gisteren de primeur van de viering van het Barbarafeest.

Waarom het vorig jaar op 4 december niet was gebeurd , weet de nieuwe directeur van KMW, R. de Leeuw niet te melden. In ieder geval was het een van de eerste verzoeken die hij op zijn bord kreeg na zijn aantreden in de top van aannemingscombinatie KMW. Hij vond dat de bouwers na alle tegenslag en slechte publiciteit wel een feestje hadden verdiend. Dat mocht niet direct achter de boorkop, op last van de brandweer. Maar ter hoogte van de tweede dwarsverbinding, een dikke 400 meter in de tunnel, werd het wel toegestaan. Het effect is er niet minder om. Het is een indrukwekkende ruimte, die buis met een diameter van dik elf meter, diep in de Zeeuwse bodem.

Vanaf een geïmproviseerde kansel houden een Nederlandse pastoor en een Duitse predikant samen een oecumenische dienst. Een orkest van bejaarde hout- en koperblazers speelt voor kerkorgel en neemt de gemeente op sleeptouw bij het gezang. Voor zover er wordt gezongen wordt, want veel verder dan de eerste rijen reikt de invloed van de voorgangers niet. Het leeuwendeel van de ongeveer vierhonderd aanwezigen moet staan en kletst er lustig op los. Bij het buffet gaat de bediening ook gewoon door. Pastoor en dominee houden het daarom maar kort. Nadat de misdienaar, gekleed in fel oranje overall en met een spierwitte bouwhelm iedereen voor een toost uitnodigt, barst het feest los. Er is bier, wijn, Bratwurst en Sauerkraut in overvloed.

Op weg naar de uitgang staat een tafeltje waar gokkers voor een tientje kunnen wedden wanneer de eerste boormachine het caisson aan de overkant van de Westerschelde doorboort. De suggestie op het wedstrijdforumulier dat het volgens planning ergens tussen januari en maart 2002 moet liggen, is politiek correct, maar veel te optimistisch. Iedereen weet dat dat na alle tegenslag zeker een halfjaar later zal zijn. In de loop van deze maand maakt KMW de nieuwe planning bekend.

Reageer op dit artikel