nieuws

Kopers stellen met modules eigen woning samen

bouwbreed Premium

Hij is ervan overtuigd, de Haagse architect Ernst Feekes, zegt dat ‘de woningbouw op een keerpunt staat’. “De invloed van de consument op de bouw zal enorm toenemen.” Dat heeft volgens hem ook gevolgen voor de architect die veel meer moet inspelen op de wensen van de consument. “En dat vind ik beslist niet erg. Ik bouw geen monument voor mezelf maar voor de doelgroep. Die moet zich in mijn ontwerp vooral gelukkig voelen.”

Het architectenbureau Feekes & Colijn heeft voor de buitenexpo ‘Het Gewilde Wonen’ in Almere dertig woningen ontworpen. Het gaat hierbij meer om modules die door de kopers tot een woning worden samengesteld. De elementen variëren van entrees tot badkamers en van trappen tot bergingen en ruimtemodules.

“We hebben een maquette gemaakt van de elementen met een schaal van één op vijftig. De kopers kunnen hier net zo lang mee doorbouwen tot je een woning hebt.”

De basis van de woning staat in het concept van Feekes vast. Dat is volgens hem ook nodig want anders zijn de woningen projectmatig niet meer te realiseren. “Maar de basis kan helemaal naar eigen wens en budget worden samengesteld.”

Feekes heeft het concept voor het eerst toegepast bij het project Het Dakenbos op het Van Brederodeveld in de Noord-Hollandse gemeente Bergen. “Dat is een typisch vrijstaande woning-gemeente. Ik wilde dus een plan maken dat naadloos op die sfeer aansloot. Toen is het idee voor het blokkendoosprincipe ontstaan. De bouwdelen in dit idee zijn naar wens koppelbaar. Verder hebben we een drietal verschillende kappen voor de dakenontworpen waaruit de consument kon kiezen.”

Rommeltje

Zo ver is het echter niet gekomen. Het gemeentebestuur van Bergen was als de dood dat Het Dakenbos een rommeltje zou gaan worden. “Maar”, vertelt Feekes, “het college was wel erg te spreken over de voorbeelden van de huizen die we hadden gemaakt. Zo moest het worden gerealiseerd, vond het gemeentebestuur. Er is dus een enorme verscheidenheid aan woningtypes in het wijkje, maar die is dus wel geregisseerd. Ik heb dat wel jammer gevonden.”

Inmiddels is in Almere Bouwbedrijf Van Houwelingen uit Gorinchem begonnen met de bouw van dertig woningen onder de titel ‘Pioniers in de polder’ op de buitenexpo. Zondag Bouw Groep uit Rhenen is de ontwikkelaar van het plukje van dertig woningen.

Voor het ontwerp van de huizen is door Feekes een heel traject uitgestippeld. Eerst konden de kopers onder leiding van de makelaar met de elementen aan de gang. Als eenmaal het basisidee was ontstaan, volgde een langdurige sessie op het bureau van Feekes. “We gingen dan achter de computer zitten om te trekken en duwen aan het idee tot de woning voldeed.”

Inspirerend

Feekes bestempelt deze sessies als ‘zeer inspirerend’. “De kopers moesten wel over een drempel worden heen geholpen. Over het algemeen wordt, als het om woningen gaat, altijd in referenties gedacht. Een boerderette wordt mooi gevonden of juist weer niet. Maar ze hebben een bepaald ontwerp gezien en in het hoofd opgeslagen. Ik probeer ze daar juist van los te maken door te benadrukken: ‘Denk hoe je wilt wonen’. Moet het een grote woonkamer zijn of juist niet, wel of geen open keuken, en hoe de slaapkamer. Als je van dergelijke keuzes kunt uitgaan, ontstaat het ontwerp van de woning helemaal vanzelf.”

Dit ‘duw- en trekwerk’ heeft volgens hem geleid tot woningen die mooi zijn, of lelijk. “Er zitten in mijn ogen ook prachtige woningen tussen. Maar stuk voor stuk zijn het huizen waar de eigenaar zelf zijn stempel op heeft gedrukt.”

Tijdsdruk

‘Spannend’ noemt Feekes de ontwikkeling in Almere. Alhoewel de tijdsdruk waaronder het totale project wordt gerealiseerd wel zijn sporen op de ontwikkeling van ‘Pioniers in de polder’ heeft achtergelaten.

“In juli moeten de woningen worden opgeleverd. Door vertraging zijn we er niet toe gekomen alle dertig huizen samen met de consument te ontwerpen. Slechts in elf gevallen is dat helemaal gelukt.”

Voor de resterende negentien huizen heeft Feekes 21 verschillende fictieve huishoudens geformuleerd en op basis daarvan de huizen ontworpen. Kopers hebben uit die 21 modellen een woning kunnen kiezen. “De buitenkant staat dan weliswaar vast maar binnen is voor hen nog alle ruimte om de woning naar wens aan te passen.

Een grote variëteit aan gevels ontstaat door de module-aanpak van Feekes.

Reageer op dit artikel