nieuws

Kalkzandsteenfabriek niet nodig voor productie

bouwbreed

Onbegrip en frustratie heersen in kalkzandsteenfabriek Vogelenzang in Rhenen. Het nieuws dat het bedrijf in juni volgend jaar zeer waarschijnlijk de poorten zal moeten sluiten, valt slecht, zo vlak voor kerst. “De motivatie in de fabriek is tot het nulpunt gedaald”, typeert bedrijfsleider

H. Jager de stemming onder de 52 medewerkers.

De centrale ondernemingsraad van CVK Kalkzandsteen in Hilversum, waarvan Vogelenzang deel uitmaakt, heeft zich bij de sluiting van de fabrieken in Rhenen en Oostermeer neergelegd. Maar wel onder de strikte voorwaarde dat er overeenstemming komt over een goed sociaal plan. “We streven er allemaal naar dat we er voor de kerst uit zijn”, zegt Jager.

Met de sluiting van de fabriek komt er een einde aan vele jaren kalkzandsteenproductie in Rhenen. Vogelenzang startte in 1914 als producent van bouwmaterialen. Met het zand van de Grebbeberg in de ‘achtertuin’ en gelegen aan de Rijn, was het een ideale locatie. In de loop der jaren is er wel veel veranderd. Er is veel geïnvesteerd in automatisering, de fabriek kon met steeds minder arbeidskrachten af. Twee jaar geleden fuseerde Vogelenzang samen met de andere tien kalkzandsteenfabrieken in Nederland in CVK Kalkzandsteen in Hilversum.

Overcapaciteit

De sluiting van de fabrieken in Rhenen en Oostermeer is het gevolg van overcapaciteit. “Op zich zijn wij een winstgevende fabriek”, aldus de bedrijfsleider. “Maar tel je de capaciteit van alle fabrieken bij elkaar op en zet je dat af tegen de vraag vanuit de markt, dan kan je op de achterkant van een sigarendoosje berekenen dat je met minder capaciteit ook af kan.”

Onverwacht was het nieuws over de sluiting dan ook niet. Al voor de zomer hoorde Vogelenzang dat de fabriek met sluiting werd bedreigd. Werknemers uit Rhenen besloten tot actie over te gaan en blokkeerden de poorten van het kantoor in Hilversum met kalkzandsteenblokken.

“Met de fusie hadden we nog een mooi beeldje gekregen, figuurtjes die elkaar omarmen symboliseerden de samenwerking. Dat beeldje hebben we toen maar teruggegeven”, zegt Jager. “We dachten van de zomer dat de dreigende sluiting nog wel omkeerbaar zou zijn. Het lijkt nu echter niet meer te voorkomen, dat hadden we toch niet verwacht.”

Sociaal plan

Op zich kan Jager de situatie wel accepteren. “Maar als je een winstgevende fabriek sluit om sterker op de markt te staan, kan er ook een goed sociaal plan overeen gekomen worden”, is zijn overtuiging. Inmiddels ligt er een voorstel van de bonden op tafel, het bestuur heeft een tegenbod gedaan. “Er is in het plan veel aandacht voor de vijftigplussers”, weet Jager. “Het is natuurlijk moeilijk om iedereen tevreden te stellen. Maar je moet de jongere werknemers niet zomaar afschepen. Zij hebben ook veel kracht en energie in hun werk gestoken.”

Reageer op dit artikel