nieuws

Hoeklieden zien alternatief voor systeem Euronext

bouwbreed Premium

De Vereniging van Hoeklieden op de effectenbeurs in Amsterdam heeft een alternatief gelanceerd voor het handelssysteem zoals dat in juli volgend jaar moet beginnen na de fusie met de beurzen van Brussel en Parijs. Het systeem van Euronext heeft te weinig oog voor de kleine fondsen, zo vrezen de hoekmansbedrijven.

Een van de grote critici van het nieuwe handelssysteem is bestuursvoorzitter J. Janssen van bouwconcern Heijmans. Hij meent dat de de verhandelbaarheid en koersvorming van de ‘small caps’, waaronder verscheidene bouwfondsen, sterk nadeel zullen ondervinden van de nieuwe situatie. En ook bestuursvoorzitter W. van Vonno van de Koninklijke BAM Groep verklaarde onlangs tegenover Cobouw zich zorgen te maken over de toekomstige verhandelbaarheid van de kleine fondsen.

Centraal in het alternatief van de hoeklieden staat een systeem waarbij voortdurend een prijs voor het aandeel van de kleine fondsen wordt gemaakt. In het voorstel van Euronext gebeurt dat niet vaker dan twee maal per dag door middel van een veiling.

Maar als de prijzen van een verkoper en een koper te ver uiteenliggen, komt de transactie niet tot stand, aldus beursonderneming Van der Moolen, één van de hoekmansbedrijven. Dat leidt onherroepelijk tot minder handel, is zijn conclusie. Vooral kleine bedrijven zouden daardoor uit de gratie van beleggers geraken.

De kwestie is actueel omdat de functie van de hoekman na de fusie van de drie effectenbeurzen halverwege volgend jaar verdwijnt. Een hoekman stelt de prijs van een fonds vast, zonder dat hijzelf aan beleggers stukken mag verkopen. Dat is immers een taak van banken en commissionairs. Janssen betreurt het vertrek van het instituut van de hoekmannen in hoge mate. “De hoekman is een ‘instituut’ dat voor de prijsvorming van een aandeel van kleinere ondernemingen van grote betekenis is”, schreef hij vorige maand in Het Financieele Dagblad. “Doorzichtigheid van de koersvorming wordt sterk vertroebeld als deze functie van het beurstoneel verdwijnt.”

Weinig kans

Een woordvoerder van Euronext Amsterdam zei maandag te vrezen dat het alternatief weinig kans van slagen heeft. “De keuze voor het veilingsysteem is al gemaakt. Daarmee hebben zowel de hoeklieden als de aandeelhouders ingestemd. Voor het veilingsysteem is gekozen omdat daarmee de handel voor beleggers goedkoper wordt. Dat de functie van hoekmannen daarbij verdwijnt is heel spijtig, maar is niet meer zomaar tegen te houden.”

Reageer op dit artikel