nieuws

Headhunter voelt zich soms net een huwelijksbemiddelaar

bouwbreed

“Ik werk bijna uitsluitend met blije mensen”, zegt Gert Jan Dubbeldam (35), directeur van Dubbeldam Werving & Selectie Bouwnijverheid. “Aannemers vinden moeilijk personeel, die zijn blij als ik voor hun een goede kandidaat vind. Mensen die van baan willen veranderen zijn blij met mijn bemiddeling naar de aantrekkelijkste functie. Ik voel me soms net een huwelijksbemiddelaar.”

Steeds meer headhunters richten hun pijlen op de bouw. Aannemers en vastgoedbedrijven hebben grote moeite om kaderpersoneel te vinden en zijn graag bereid te betalen voor professionele hulp. Werving- en selectiebureau’s schieten derhalve als paddestoelen uit de grond. Zij zijn de intermediairs tussen bedrijven die managers zoeken en hoog opgeleid personeel dat van baan wil veranderen.

Door het relatief grote aantal nieuwkomers wordt wel eens vergeten dat arbeidsbemiddeling op topniveau geen nieuw fenomeen is. Dubbeldam heeft al tien jaar ervaring met uta-functies.

“Toen ik mijn bureau oprichtte, was de markt behoorlijk evenwichtig. Tegenwoordig is er extreem veel vraag naar personeel, maar het aanbod blijft achter. Ik merk dat de arbeidsmarkt agressiever wordt. Bedrijven zijn meer dan vroeger bereid elkaars personeel weg te lokken.”

Vergissing

De tien mensen die hij zelf anderhalf jaar geleden nog op uitzendbasis in dienst had, hebben inmiddels allemaal een vaste baan. “In theorie lever ik nog steeds mensen op projectbasis, maar in de praktijk komt het niet meer voor. Ervaren krachten willen niet meer ergens gedetacheerd worden. Een projectleider kan momenteel kiezen uit zeker 25 vaste banen.”

Gezien het enorme aanbod van banen en de schaarste aan personeel, lijkt een werving- en selectiebureau een overbodige luxe. Maar dat blijkt een vergissing, zegt Dubbeldam. Het is allerminst vanzelfsprekend dat een bouwkundige, ook al is hij hoog opgeleid en ervaren, op zijn plaats is in een willekeurig gekozen managementfunctie. “Of je je lekker voelt in een baan is sterk afhankelijk van onder meer de bedrijfscultuur en of het werk aansluit bij wat jij van een baan verwacht. De eisen die aan een functie worden gesteld, kunnen perfect aansluiten bij de opleiding en de werkervaring van een kandidaat. Terwijl het dan later in de praktijk helemaal niet blijkt te klikken.” Het werk van een headhunter gaat dan ook veel verder dan strikt het bij elkaar brengen van vraag en aanbod. Zo gaat Dubbeldam onder meer na wat een bedrijf van een kandidaat verwacht, naast zijn opleiding en werkervaring. “Wat voor type mens blijkt er het beste te functioneren, hoe is de werksfeer en hoe gaat men met elkaar om?”

Prettig

Vervolgens zoekt hij naar iemand die in dat plaatje past. Hij voert gesprekken met kandidaten, informeert naar hun wensen en probeert erachter te komen in wat voor soort werkomgeving zij zich thuisvoelen. “Net als een huwelijksmakelaar moet ik doordringen tot iemands’ ‘zachte kant’. Waarom voel je je in een bepaalde omgeving prettig? Ach, een arbeidsrelatie lijkt in sommige opzichten ook wel een beetje op een huwelijksrelatie.”

Netwerk

De opdrachtgevers van Dubbeldam zijn voor 70 procent hoofdaannemers en voor 30 procent vastgoedbedrijven. In totaal gaat het om zo’n vijftig ondernemingen. “Daarnaast heb ik een relatienetwerk van ongeveer vierduizend mensen. Veel van hen heb ik in het verleden bemiddeld.”

Natuurlijk zijn zij niet allemaal op zoek naar ander werk. Niettemin zijn deze contacten nuttig voor de headhunter. “Zij geven mijn naam vaak door aan mensen die wel naar iets anders uitkijken en die nemen dan contact met me op. Natuurlijk komt het ook voor dat ik iemand die ik eerder al eens heb bemiddeld toe is aan een nieuwe stap in zijn carrière. Kaderpersoneel in de bouw blijft gemiddeld een jaar of vier bij dezelfde werkgever.”

Het scheelde niet veel of Dubbeldam was zelf ook bouwkundige geworden. “Ik kom uit een bouwnest. Mijn beide opa’s zaten in de bouw en mijn vader werkt nog steeds in de branche. Toen ik op de MTS zat, kluste ik bij een aannemer, maar tijdens mijn studie aan de HTS besloot ik toch een andere richting te kiezen. Pure techniek is niet wat mij het meeste boeit. Een mix van techniek, mensen en bedrijfskunde heeft mijn voorkeur, vandaar dat ik in de avonduren bedrijfskunde heb gestudeerd. Ondertussen werkte ik als personeelsconsulent en later als vestigingsmanager bij detachering- en selectieorganisatie Brouwer in Hoofddorp.”

Toen dit bedrijf een andere eigenaar kreeg, besloot hij voor zichzelf te beginnen. Sindsdien is de arbeidsmarkt erg veranderd. “De huidige situatie lijkt gunstig voor bedrijven zoals het mijne, maar dat is schijn. Een evenwichtige arbeidsmarkt maakt bemiddeling gemakkelijker. Op dit moment is geen enkele functie gemakkelijk in te vullen, maar hebben kandidaten ze voor het uitkiezen

‘De arbeidsmarkt wordt agressiever’

Reageer op dit artikel