nieuws

Geïsoleerde buurtschap wordt open wijk

bouwbreed Premium

Amstelland Ontwikkeling Wonen BV gaat op het terrein van buurtschap Craeyenburch, de thuisbasis van 400 mensen met een verstandelijke handicap, 320 huizen bouwen. De geïsoleerde buurtschap moet daarmee een open woonwijk worden. “De tijd dat we geestelijk gehandicapten voor de maatschappij verborgen houden is voorbij”, zegt R. Oudshoorn voorzitter van de Raad van Bestuur van de stichting Ipse, de eigenaar van de buurtschap.

Buurtschap Craeyenburch is een oase van rust tussen de gemeente Nootdorp en de Vinex-locatie Ypenburg. Verscholen in het groen staan de diverse paviljoens, waar al dertig jaar geestelijk en lichamelijk gehandicapten wonen. Oudshoorn: “De gracht rond het veertig hectare grootte terrein symboliseert hoe de samenleving dertig jaar geleden over de opvang van deze gehandicapten dacht.”

Tien jaar heeft de stichting Ipse gewerkt aan de herontwikkelingsplannen voor de buurtschap. Uitgangspunt van de plannen is dat de buurtschap een gewone woonwijk wordt waar gehandicapten en niet-gehandicapten samenleven.

Deze week sloot de stichting Ipse een samenwerkingsverband met Amstelland Ontwikkeling, de Vestia-Estrade Groep, die de huurwoningen gaat beheren, en de gemeente Nootdorp. Met het ondertekenen van de overeenkomst is het lot van Craeyenburch bezegeld. “Het zal hier heel anders worden”, benadrukt J. Kromhout, projectleider bouw en herontwikkeling Craeyenburch.

De plannen zijn dan ook groots. De buurtschap stoot ongeveer twintig hectare af. Daar gaat Amstelland Ontwikkeling 320 woningen op bouwen. Het programma met als naam ‘De Vereeniging’ is uitgesplitst in 194 overwegend dure koopwoningen in prijs variërend van 400.000 gulden tot ver boven het miljoen, 127 huurwoningen voor corporatie Vestia-Estrade en daarnaast nog 96 zorgwoningen voor Craeyenburch.

Drie delen

Het stedenbouwkundig plan voor de locatie is gemaakt door Atelier Pro. Het gebied wordt opgesplitst in drie delen: de noordwest-lob, de noordoost-lob en het kerngebied. De verkeersafwikkeling wordt zoveel mogelijk met veiligverkeers-routes afgewikkeld.

Het kerngebied is vooral bestemd voor de gehandicapten die moeten worden beschut. Tevens worden daar voorzieningen als dagbesteding voor deze groep mensen gerealiseerd. De noordwest-lob moet vooral een stedelijk karakter krijgen. Urban villa’s met appartementen en eengezinswoningen sluiten straks naadloos aan op de Vinex-locatie Ypenburg. In dit deel worden verder ook eilanden gerealiseerd waarop villa’s en twee-onder-een-kappers elkaar afwisselen.

J. Posner, adjunct-directeur Amstelland Ontwikkeling, ziet het al helemaal voor zich: “De wijk krijgt hier een Vinex-dichtheid, maar oogt door de setting in het groen toch heel ruim.”

Amstelland Ontwikkeling stort zich niet impulsief in het avontuur op Craeyenburch. “De vraag ‘willen we dit wel?’ hebben we als onderneming aan het begin wel degelijk gesteld. De eisen zijn immers hoog en er is een laag rendementsprofiel. Tegelijkertijd praat je wel over een investering van ruim 120 miljoen gulden. Aan de andere kant is het wel een marktsegment waar we naam kunnen maken. Er moeten immers in de nabije toekomst nogal wat zorgvoorzieningen worden gerealiseerd.”

Parel

De noordoost-lob moet met dure vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen zo’n beetje de parel van het project worden. Hoe de markt op dit luxe aanbod zal reageren, weet Posner nog niet. “Er kan een drempel zijn om je tussen gehandicapten te vestigen. Aan de andere kant compenseert de ruimte, het groen in een stedelijk gebied volgens ons heel veel. Maar over de marketing moeten we nog goed nadenken.”

Posner verwacht in 2002 met de bouw te beginnen. Eind volgend jaar worden de eerste woningen voor de verkoop op de markt gebracht.

Al veel eerder begint Craeyenburch met de bouw van de nieuwe onderkomens op het terrein. Daartoe behoort ook de tijdelijke herhuisvesting voor de bewoners wier paviljoen als eerste wordt gesloopt. Kromhout: “Precies 279 cliënten krijgen nieuwe woonruimte. Deels in de nieuwe wijk, deels in het kerngebied. Daarnaast gaan honderd bewoners naar de nieuwbouwwoningen die we momenteel op de Vinex-locatie Ypenburg bouwen. Al met al een hele operatie, waar wij zelf 30 miljoen gulden insteken.”

Veiligheid

Aan het bouwen op Craeyenburch worden stringente veiligheidseisen gesteld. Oudshoorn: “De bouw zal van de bewoners de nodige aandacht krijgen. Dat betekent dat de bouwplaats goed moet worden afgeschermd. Maar ook logistiek moet er het een en ander worden geregeld. Bouwverkeer mag bijvoorbeeld niet kriskras over het terrein rijden.

‘De tijd dat we gehandicapten verborgenhouden, is voorbij’

Reageer op dit artikel