nieuws

Eijkelkamp zoekt kracht in de eigen omvang

bouwbreed Premium

Van eenmansbedrijf is het uitgegroeid tot een groothandel met negen vestigingen, in Overijssel en Gelderland, en twee dochterbedrijven. Schaalvergroting is een must in de schilder -en glasbranche om te kunnen overleven, weten ze bij Eijkelkamp glas, verf en behang in Goor. “Als je geen volume hebt, zijn de grote toeleveringsbedrijven niet geïnteresseerd”, zegt directeur Huub Eijkelkamp, die samen met zijn personeel het zestigjarig bestaan van de onderneming viert.

Zijn inmiddels overleden vader begon in het oorlogsjaar 1940 aan de Grotestraat een eigen bedrijfje. De locatie, in het centrum van Goor, was zeker niet ideaal. Maar niemand die toen over overlast klaagde. Eijkelkamp deed in het begin alles zelf; hij maakte verf, verkocht de blikken en regelde het transport.

“Hij heeft voor de kinderen gevochten om het bedrijf van de grond te krijgen”, zegt Eijkelkamp jr. “Het was typisch zo’n eenmansbedrijf. Kantoor aan huis, met daarachter enkele kleine loodsen. Midden in het centrum, dat zou nu niet meer kunnen. We hebben er genoeg trammelant om gehad.”

Op de oude locatie groeide Eijkelkamp in de jaren tachtig uit zijn jasje. De groothandel opende vestigingen in Almelo, Doetinchem, Enschede, Zwolle, Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn. De productie en afzet namen dientengevolge toe. “In het centrum kun je dagelijks niet vijftien trailers ontvangen”, geeft de directeur aan. Daarom was hij maar al te gelukkig met de mogelijkheid om in 1990 een nieuw pand te laten bouwen op bedrijventerrein de Spechthorst. Buiten de bebouwde kom, op een ideale zichtlocatie tegenover het grillige bedrijfspand van aannemer Aan de Stegge, waarvan het ontwerp regelrecht is ontleend aan het werk van de Oostenrijkse kunstenaar Hundertwasser.

Eijkelkamp ontwikkelt zich tot een belangrijke speler in de glas- en schilderbranche. Telde het bedrijf in 1965 nog slechts vijf personeelsleden, anno 2000 zijn dat er alleen al in Goor ruim 150. Sinds 1 januari mag Eijkelkamp BV de groothandel Weduwe Walhof tot haar negende vestiging rekenen. “Schaalvergroting in deze branche is belangrijk”, weet Eijkelkamp. Zijn bedrijf betrekt de producten van grote spelers in de professionele schildersmarkt en de Doe Het Zelf-markt. “Akzo Nobel Coatings is voor ons een belangrijke leverancier. Wij leveren elke dag verf aan 250 winkels in Overijssel en Gelderland.”

De Goorse onderneming probeert van vele markten thuis te zijn in de glas- en verfbranche. Eijkelkamp wil niet afhankelijk zijn van alleen de bouw- of meubelindustrie. “Wij blijven van de snelweg af”, zegt de directeur cryptisch. “Iedereen wil vooraan rijden, maar via een andere route kom je ook aan je trekken”. Specialisatie is het sleutelwoord. Daar zit volgens de directeur vooral de groei. Neem bijvoorbeeld de zogeheten doorwerklakken, waarmee de schilder ook in ons vochtige klimaat uit de voeten kan.

De twee dochterbedrijven zitten in de glasbranche: Dupliver Nederland en EMWI Glastechniek. Eijkelkamp maakt talloze glassoorten in verschillende samenstellingen. “Circa vijfhonderd maten zitten in de computer. De productievoorbereiding is geheel geautomatiseerd.”

Glaverbel uit de glassector en Akzo Nobel Coatings hebben een minderheidsbelang in Eijkelkamp om de continuïteit van deze onderneming te waarborgen. “We kunnen profiteren van elkaars knowhow om zodoende tot innovatieve ideeën te komen.

Zestigjarige groothandel in verf, glas en behang begonnen als eenmansbedrijf

Reageer op dit artikel