nieuws

Diffusiedichte leiding beschermt pomp

bouwbreed Premium

Volledig diffusiedichte leidingen voorkomen dat vervuilende stoffen uit de bodem in de waterkringloop van warmtepompinstallaties komen.

Benzine bijvoorbeeld dringt door de wand van een HDPE-buis en tast de warmtepomp aan. Andersom tast vervuiling die op 5 meter diepte in de leiding komt en op 50 meter diepte weer naar buiten treedt, het bodemmilieu aan. ‘Gewone’ buizen kunnen na verschuivingen in de bodem gaan lekken. Een grotere mechanische sterkte voorkomt dergelijke problemen bij gelamineerde buizen, stelt leverancier van leidingmaterialen Conval uit Boxtel. Proeven met 500 kilo trekkracht bij een uitrekking van 25 procent wezen een plofdruk uit van 86 bar. Ook de koppeling bleef intact. Het materiaal valt onder het Kiwa-keur en bestaat uit een binnenbuis van PEMD en een aluminiumlaag met daarop een polymere bescherming. Het aluminium houdt de buis volledig diffusiedicht. Dezelfde samenstelling heeft de Safety Lining Aluminium (SLA)-buis voor waterleidinginstallaties. Net als een HPE-buis is die goed te gebruiken voor een concentrische wisselaar. Een nadere berekening moet uitwijzen of de onderlinge warmteuitwisseling in deze constructie groter is dan in een wisselaar waar twee buizen elkaar maar op één punt raken.

Persmethode

Conval ontwikkelde met A.P. van den Berg Duurzame Energie in Heerenveen een persmethode voor het plaatsen van warmtewisselaars. Deze zogeheten WaVe-methode gebruikt mantelbuizen met een uitwendige maat van 40 millimeter. Persen voorkomt contact tussen de verschillende aardlagen. De weggedrukte grond sluit na het terugtrekken van de mantelbuis vrijwel direct om de wisselaar. Dit bevordert een efficiënte warmteoverdracht. Per project moet een sondering vooraf de maximaal te bereiken diepte uitwijzen. Deze meting bepaalt de capaciteit van de wisselaar. De plaatsingskosten belopen 15 gulden per meter. Zo vermindert de prijs van een wisselaar met 50 tot 60 procent. Andere systemen vergen volgens Conval 30 tot 60 gulden per meter.

Boorwagens

Per dag kan op die manier 250 tot 300 meter leiding in de grond. Bij een gemiddelde lengte van 40 meter warmtewisselaar betekent dat 5 of 6 wisselaars per dag. Met 200 werkbare dagen per jaar komt het totaal op 1000. Het tekort aan boorwagens kan het succes van de warmtepomp temperen. Conval herinnert aan de toezegging van de leveranciers om tot aan 2004 minimaal 17.500 warmtepompen te plaatsen. Die vergen 60.000 tot 70.000 wisselaars. De daarvoor benodigde 60 sondeerwagens zijn er voorlopig niet. Een alternatief voor de mantelbuis is er niet. De wisselaar laat zich bijvoorbeeld niet hydraulisch in de grond drukken, omdat het leidingmateriaal na een kleine 5 meter kapot gaat. Toepassing van de WaVe-methode kan zonder bouwvergunning. Conval adviseert opdrachtgevers wel overleg te plegen met bouw- en woningtoezicht.

Reageer op dit artikel