nieuws

Chirac in lastig parket door schoolschandaal

bouwbreed

De tekst ‘Wanted: Dead or Alive’ ontbreekt nog. Maar verder is de Franse president Jacques Chirac voor de Franse media op z’n minst ‘Getuige nummer één’, in de affaire van de illegale partijfinanciering via bouwondernemingen. Zijn getrouwen pogen het Franse staatshoofd nog te beschermen door de hele zaak als ‘pure manipulatie’ af te doen. Maar Chirac wankelt.

Volgens sommige bronnen wil de Franse president over enkele dagen tekst en uitleg geven over de financiële handel en wandel van met name zijn partij, de RPR. Die liet via bouwbedrijven die in en rond Parijs meeboden op de aanbesteding van de renovatie en nieuwbouw van middelbare scholen, steeds twee procent van de bouwsom betalen. Bij de RPR diende dat afgeperste geld slechts één doel: het maken van een zwarte kas, waarmee de verkiezingscampagne van Chirac voor het presidentschap kon worden bekostigd.

Chirac, in eigen land nu aangeschoten wild, zal waarschijnlijk na de Europese top van Nice praten. “Hij is uitermate ongerust. Ik heb hem nog nooit zo gestrest meegemaakt,”, aldus een getrouwe van de president. Daar heeft Chirac ook alle reden toe. Tot voor kort kon hij schouderophalend reageren toen hij onder meer via een videotestament in verband werd gebracht met de illegale partijfinanciering. Dat gebeurde altijd via bouwondernemingen, die pas een aanbesteding kregen als ze een deel van de bouwsom terugstortten op de politieke partijen.

Sleutelfiguur

In het vorige week uitgelekte ‘schoolschandaal’ gaat het om een bedrag van 200 miljoen gulden, op een renovatie- en herbouwplan ter waarde van 10 miljard. In de meeste zaken die tot nu toe aan het licht kwamen, werd niemand veroordeeld. Zo werd woensdag de vermeende ‘illegale penningmeester’ van de RPR, L.Y. Casetta, nog vrijgesproken in een soortgelijke zaak met renovatie van woningwetwoningen. Sleutelfiguur in deze nieuwe zaak is de sinds donderdag gearresteerde M. Roussin. Die was in de periode dat de RPR geld kreeg via de scholenoperatie kabinetschef op het Parijse gemeentehuis van Chirac. De nu 61-jarige voormalige geheim agent Roussin is een van de belangrijkste vertrouwelingen van Chirac.

De Franse president is voor de justitie van zijn land op dit moment nog onaantastbaar. Als staatshoofd kan hij alleen worden vervolgd wegens hoogverraad. Maar hij wil wel zo snel mogelijk de verdenking die op hem rus. weg te nemen. Anders is hij in zijn presidentsfunctie in binnen en buitenland volstrekt ongeloofwaardig.

Reageer op dit artikel