nieuws

Chirac: Ik bemoeide me niet met geld

bouwbreed

De Franse president Chirac ontkent iedere betrokkenheid bij de afpersing door politieke partijen van de bouwwereld. “Als voorzitter van de RPR (de gaullistische partij die het deze week aan het licht gekomen corruptiesysteem ontwikkelde, red.) wist ik er niets van. Om de simpele reden dat ik me niet met de financiën bemoeide.”

Tijdens een televisie-interview donderdagavond verwierp Chirac elke verantwoordelijkheid voor de afpersing van de bouwwereld voor minstens 200 miljoen gulden tussen 1990 en 1995. “Ik geloof niet dat er een systeem was waarbij diverse partijen (genoemd worden de RPR van Chirac, de liberalen, de socialisten en de communisten, red) samen profiteerden van ik weet niet welke taart.” Uit het onderzoek van twee rechters- commissarissen blijkt het tegendeel. Tussen 1990 en 1995 is er in de Parijse regio voor 10 miljard gulden verspijkerd aan middelbare scholen. De bouwondernemers die de werkzaamheden verrichtten, werden gedwongen 2 procent van de bouwsom bij de partijen te storten. Voor Chirac zijn die praktijken – zo ze al bestonden – in 1995 opgehouden. In dat jaar kwam er een strenge wet op de partijfinanciering, die het aan bedrijven verbood ‘giften’ te doen.

Getuige

“Als vast komt te staan dat na 1995 nog is betaald, moeten de partijen dat geld terugstorten”, aldus het Franse staatshoofd, dat weigert om als getuige te worden gehoord. “In mijn functie als president benoem ik de rechters. Ik kan dus niet afhankelijk worden van een magistraat. Maar de Fransen kunnen gerust zijn. Er is in dit land geen morele of politieke crisis.”

Reageer op dit artikel