nieuws

Britse woningbouwgiganten fuseren

bouwbreed Premium

De twee Britse huizenbouwers Beazer en Bryant gaan een fusie aan. De nieuwe onderneming, Domus, wordt de grootste woningontwikkelaar van Groot-Brittannië met een gezamenlijke omzet van circa 5,4 miljard en een operationele winst van circa 720 miljoen gulden.

De fusie moet leiden tot gezamenlijke kostenbesparingen van zeker 70 miljoen per jaar, onder meer doordat de onderneming een sterkere positie kan innemen bij aanbestedingen. Domus heeft straks circa 37.000 percelen grond met bouwvergunning in portefeuille “Het gaat hier om een samengaan van twee gelijken”, aldus de gezamenlijke aankondiging van de twee bedrijven.

De Raad van Bestuur van Domus wordt gevormd door de zittende directeuren. Hubert Reid (Bryant) wordt directievoorzitter, Robin Gourlay (Beazer) vice-voorzitter. Reid: “Wij verwachten dat de fusie zal leiden tot één van de meest productieve huizenbouwers in ons land.”

Verslechtering

Victor Benjamin, nu nog voorzitter van Beazer, voegt daaraan toe: Onze merken, projectmanagement-technieken en regionale vestigingen sluiten uitstekend op elkaar aan.” Benjamin heeft al eerder aangekondigd met pensioen te gaan.

Bryant Homes richt zich vooral op het topsegment met drie-, vier- en vijfkamerhuizen met luxe afwerking. Daarnaast is Bryant actief op het gebied van projectontwikkeling. Samen met Beazer wordt onder meer gewerkt aan de herontwikkeling van een groot voormalig industrieel terrein bij Newcastle.

Beazer is de derde huizenbouwer heeft een meer gevarieerde portefeuille. Zo heeft de onderneming ervaring met houtskeletbouw. Beide bedrijven hebben de afgelopen maanden een reeks fusiepartners onder de loep genomen. Dat is mede ingegeven door de verslechtering van de Britse huizenmarkt.

Reageer op dit artikel