nieuws

Bouwplan Oeverpad winnaar Zuiderkerkprijs 2000

bouwbreed

De Zuiderkerkprijs 2000 is toegekend aan Woningbouwvereniging Eigen Haard en bureau Duinker Van der Torre. Zij krijgen de onderscheiding voor het plan Oeverpad aan de westzijde van de Amsterdamse Sloterplas.

De Stedelijke Woningdienst Amsterdam geeft jaarlijks een onderscheiding (dit jaar een kunstwerk van Lenny Schröder) aan het bouwplan met de meeste kwaliteit. Volgens de jury, onder leiding van prof. Hugo Priemus, is het plan Oeverpad, met 90 tot 110 woningen, in vele opzichten een voorbeeldplan.

Het ontwerp van Duinker Van der Torre scoort vooral goed vanwege de grote flexibiliteit voor de toekomstige bewoners. Gebruikers kunnen hun eigen sfeer creëren. Bij aankoop kunnen grote en kleine woningen worden gecombineerd tot panden met een maximale omvang van 240 vierkante meter.

Ook zijn vele indelingsvarianten mogelijk: van atelier tot gezinswoning. Er valt een verdiepingshoogte van ruim vijf meter te realiseren. Bovendien kunnen de bewoners invloed uitoefenen op de beglazing: helder, halfdoorzichtig of ondoorzichtig, steeds in hetzelfde kozijn.

Ook heeft de jury veel waardering voor de stedenbouwkundige inpassing van het plan temidden van park en water, de plaatsing van de gebouwen in een ecologische tuin en de hoge bouwtechnische kwaliteit. Het betreft nu nog een papieren plan. De bouw start in de loop van volgend jaar.

Reageer op dit artikel