nieuws

Bouw nieuw Wembley onzeker

bouwbreed

Er heerst grote onzekerheid rond de bouw van het nieuwe Wembley National Stadium in Londen. De uitvoering van het 2,3 miljard gulden kostende complex is in financieringsproblemen gekomen.

De voornaamste gebruiker van het stadion, de Engelse voetbalbond FA, komt vandaag bijeen om het hele project te herzien, nadat een aantal banken vraagtekens heeft gezet achter de haalbaarheid van het miljardenproject. Een derde van de kosten komt uit het Britse Lottofonds en van de FA.

Een tweede klap is het onverwachte vertrek van Ed Obiala, projectleider namens de bouwer, het Australische Multiplex. De man, die het Olympisch stadion van Sydney neerzette, is overgestapt naar concurrent Bovis.

Ongewijzigd

Het nieuwe Wembley moet met 90.000 zitplaatsen het grootste stadion van Engeland worden en het vierde van Europa. Naar verwachting zal de toeschouwerscapaciteit van het stadion ongewijzigd blijven, maar zal wel het mes worden gezet in omliggende faciliteiten als het geplande luxe hotel en receptieruimten. De banken hebben ook hier hun twijfels over, omdat een belangrijk deel van de exploitatie juist is gebaseerd op inkomsten van buiten het voetbal. Ook de positie van Chelsea-voorzitter Ken Bates zou nu ter discussie staan. Hij is voorzitter van de raad van bestuur van Wembley National Stadium Limited (WNSL), de toekomstige eigenaar van het stadion. De Britse bouwwereld heeft veel aan te merken op de gedragswijze van de eigenzinnige Bates, die bepaalde dat het nieuwe stadion niet per se hoefde te worden gebouwd door een Engels bouwbedrijf.

Bovis dat in principe was geselecteerd als hoofdaannemer ontving heel laat een spraakmakende brief van Bates met daarin de botte mededeling dat alle contacten als ‘unilaterally terminated’ moesten worden beschouwd. De wraak van Bovis lijkt duidelijk nu het projectleider Ed Obiala heeft weggekaapt bij Multiplex.

Reageer op dit artikel