nieuws

Bossche bouwer parel aan snoer van Heijmans

bouwbreed Premium

‘Heijmans neemt Tecona over’, ‘Heijmans koopt van Hees’ en ‘Heijmans op zoek naar grote fusiepartner’. Zoals een walvis sardientjes opslokt, zo heeft Heijmans de afgelopen jaren bouwbedrijven opgekocht. Vrijdag werd een hoogtepunt bereikt in dit zogenaamde kralenrijgen: Heijmans nam het totale aandelen pakket van Koninklijke IBC over.

Bouwgigant Heijmans werd opgericht in 1923. Terwijl IBC zich vooral toelegt op utiliteitsbouw, is Heijmans met name actief in de woningbouw (70 procent van de omzet). Het bedrijf wist in de driekwart eeuw van zijn bestaan op te klimmen tot de top drie van de Nederlandse aannemers. Het einde van de groei is daarmee, wat de directie betreft, nog lang niet in zicht. Heijmans wil de politiek van overnames van kleinere bedrijven nadrukkelijk voortzetten, maakte het bedrijf afgelopen september bekend. Bovendien, onthulde bestuursvoorzitter J. Janssen, moet rekening worden gehouden met grote overnames. Niet dat de aandeelhouders van het beursgenoteerde bouwbedrijf zich zorgen hoefden te maken over onvoorzichtige stappen, voegde hij er geruststellend aan toe: “Grote kralen moeten geen molenstenen zijn.” Kortom, alleen bedrijven met een goede cultuur, bekwaam management en die bovendien winstgevend zijn komen voor overname in aanmerking. Dat zulke bedrijven zeldzaam zijn, wist Janssen al toen hij in 1998 de bedrijfsresultaten van het voorafgaande jaar toelichtte. “Het wordt steeds moeilijker om betaalbare en goede bedrijven te vinden”, beschouwde hij destijds. “De bedrijven waar wij naar kijken, weten hun prijzen.” Het bedrijf heeft dan ook grote ambities. In 2003 moet de omzet zijn gestegen tot 5 miljard gulden, werd afgelopen september bekend gemaakt. Een streven dat met de overname van IBC eerder is gerealiseerd dan werd verwacht.

Bekende weg

Op middellange termijn wil Heijmans bovendien een vooraanstaande rol spelen in de Europese bouwwereld. Daartoe heeft het bedrijf in het recente verleden in onder meer België bedrijven overgenomen. Net als het kralenrijgen is de opmars in Europa eerder een blijven volgen van een bekende weg dan het inslaan van een nieuw pad. Reeds halverwege de jaren negentig stond Heijmans op de tweeënzestigste plaats in de top honderd van Europese bouwbedrijven.

Reageer op dit artikel