nieuws

Biogasinstallatie kan naar hoger rendement

bouwbreed Premium

Biogas levert zonder veel milieubederf elektriciteit en warmte op. Subsidies compenseren veelal het beperkte economisch rendement.

Het Fraunhofer Instituut voor milieu, veiligheid en energietechniek (UMSICHT) uit Oberhausen denkt met een verbetering van het technische rendement ook de economische opbrengst te kunnen vergroten. De studies houden verband met biogasinstallaties in een warmte/krachtinstallatie.

UMSICHT stelde vast dat hooguit de helft van de opgewekte warmte wordt gebruikt. Dat nadeel doet zich volgens de onderzoekers bij alle warmte/krachtinstallatie voor. Met de Energiemaatschappij Duurzame Grondstoffen (ENR), de deelstaat Noordrijn-Westfalen en de EU zoeken de wetenschappers naar een continue en optimale energie-afname. De praktische beproeving gebeurt vanaf april volgend jaar bij een varkenshouderijbedrijf in Dorsten-Lembeck. Daar staat een warmte/krachtinstallatie van 250 kilowatt en een thermische koelmachine van 50 kilowatt. Die levert aanvullende warmte voor het boerenbedrijf en voorziet een nabijgelegen verpakkingsfabriek van energie.

Winst

Het onderzoek neemt 18 maanden in beslag. Gemeten worden de hoeveelheid biogas en het energieverbruik per afnemer. De opstelling vergt een extra investering van ruim 91.000 gulden. UMSICHT gaat er desondanks van uit dat de installatie winst oplevert. Temeer omdat de verpakkingsfabriek om en nabij een dubbeltje per kilowattuur betaalt. Langs een omweg draagt de koelmachine ook bij aan de winst. Varkens gedijen het best in een stal waar de temperatuur beneden de 30 graden Celsius blijft. Zo stijgt hun gewicht dagelijks een halve kilo. Bij een verkoopprijs van zo’n 3,50 gulden kan een varkenshouderij met ruim 700 varkens op warme dagen makkelijk een kleine 1150 gulden omzet verliezen.

Afhankelijk van het methaangehalte bedraagt de verwarmingswaarde van biogas gemiddeld 6 kilowattuur per kubieke meter. Ongeveer een derde minder dan aardgas.

Gangbare warmte/krachtinstallatie hebben een rendement van ruim 33 procent en zetten een kubieke meter biogas om in een kleine 2 kilowattuur elektriciteit en ongeveer 3,5 kilowattuur warmte. Een biologische reiniger verwijdert dan eerst het corroderende zwavelwaterstof uit het gas.

Kosten

Biogasinstallaties vergen een investering van 6800 tot 13.000 gulden per kilowatt elektrisch vermogen. De kosten van het specifieke gasverbruikende deel bedragen om en nabij 2800 gulden per kilowatt.

Reageer op dit artikel