nieuws

Alle boodschappen veilig aan huis in hightechbox

bouwbreed Premium

Siemens Nederland heeft in samenwerking met Bouwfonds Woningbouw een nieuw concept ontwikkeld voor het ontvangen van boodschappen zonder dat de klant ervoor thuis te hoeven blijven. Met een eenmalige code kan de leverancier zich toegang verschaffen tot de HomeDeliveryBox en de boodschappen opbergen in een gekoeld en een ongekoeld compartiment.

Medewerkster E. van Herpen van Siemens: “Het idee van de HomeDeliveryBox komt deels voort uit de gewoonte in Amerika om de leverancier boodschappen in de onafgesloten garage met koelkast achter te laten. In Nederland zou dat vanwege het risico van insluiping niet kunnen en dus heeft Siemens een apart afsluitbaar en inbraakveilig compartiment met koelruimte ontwikkeld.”

De HomeDeliveryBox wordt in huis of garage ingebouwd en bestaat uit drie verschillende delen: koelgedeelte, vriesgedeelte en ongekoelde opbergruimte. Daardoor kan de Box dus zowel verse en bevroren levensmiddelen als artikelen die geen koeling nodig hebben, zoals postpakketten, kleding van de stomerij en overige levensmiddelen bewaren.

Inbouwen

Het is zowel mogelijk de Box in de nieuwbouw te integreren als later in de woning in te bouwen. Met een hoogte van 211,5 centimeter is de Box ontworpen om naast de voordeur te worden ingebouwd. De breedte van de Box bedraagt 53 centimeter, de diepte zestig centimeter.

Van Herpen: “De deur van de HomeDeliveryBox is gemaakt van gezandstraald glas, zodat ook daglicht wordt doorgelaten in de woning. Binnenin de woning is het ongekoelde bovendeel met glas afgewerkt. Het gekoelde onderdeel wordt weggewerkt achter hout. De consument kan later naar eigen wens kiezen uit verschillende uitvoeringen.”

Om de leverancier toegang te geven tot de HomeDeliveryBox wordt met de bestelling via internet een code meegestuurd. Van Herpen: “Deze toegangscode wordt gegenereerd door speciale software die op de computer is geïnstalleerd. De leverancier print de code op het adresetiket en heeft daarmee binnen een bepaald tijdvak van bijvoorbeeld twaalf of vierentwintig uur toegang tot de HomeDeliveryBox. Daarna wordt de code gewist.”

Om in aanmerking te komen voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen is de HomeDeliveryBox alleen van buitenaf te openen, waardoor zowel leverancier als bewoner dezelfde deur moet gebruiken. De bewoner heeft echter een eigen persoonlijke code die hij op elk moment in werking kan stellen.

Bedrijven

Het concept voor de HomeDeliveryBox wordt al ondersteund door verschillende bedrijven die zijn gespecialiseerd in thuisbezorging. In de Vinex-wijk Wateringse Veld in Den Haag zullen in de tweede helft van 2001 vijftig huizen worden opgeleverd die standaard zijn voorzien van een HomeDeliveryBox.

De start van de verkoop van zowel deze nieuwbouwhuizen als losse HomeDeliveryBoxen zal in de tweede helft van 2001 plaatsvinden. Tot die tijd wordt de HomeDeliveryBox, vanaf 22 december, tentoongesteld op de tentoonstelling ‘Honderd jaar bouwen in Nederland’ in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Siemens Nederland NV, Den Haag, telefoon (070) 3333333.

Reageer op dit artikel