nieuws

Zonder hightech geen Sagrada Familia in Barcelona

bouwbreed Premium

Gewapend beton, de nieuwste software en een industriële methode om snel schaalmodellen te maken. Die moderne technieken worden toegepast bij de voltooiing van de Sagrada Familia van Gaudi in Barcelona. Niettemin gebeurt dat geheel in de geest van de meester, blijkt tijdens de internationale Gaudidagen in Delft.

Mark Burry, hoogleraar bouwkunde aan de Australische Deakin- universiteit, denkt dat hij nog dertig jaar nodig heeft voor de afbouw. Inmiddels werkt hij al zo’n 21 jaar aan de voltooiing van de Sagrada Familia. Door toepassing van steeds modernere technieken zag hij de opleveringstermijn van de kerk steeds verder teruglopen. Een paar jaar geleden ging men nog uit van veertig jaar, nu is het dertig en Burry denkt dat die verwachting nog wel een keer naar beneden wordt bijgesteld. Over twee jaar kan het dak op het schip van de kerk liggen en kunnen er diensten worden gehouden. In hoeverre dat bijt met de bezoekersstroom van 1,2 miljoen toeristen per jaar, die veel geld in het laatje brengen, weet Burry niet. Vanavond opent hij de Internationale Gaudidagen in Delft. De plaatselijke Gaudigroep verricht al jaren toonaangevend onderzoek naar de Spaanse bouwmeester en heeft de wereld gewezen op diens constructieve genie. Gaudi maakte niet alleen mooie plaatjes vol grillige vormen, hij loste constructieve problemen ingenieus op en haalde het maximale uit de materialen. Burry behoort, samen met Frank O’Gehry, tot de eerste bouwkundigen die software toepaste bestemt voor vliegtuigbouwers en industrieel ontwerpen. Programma’s als autocad zijn nog altijd ontoereikend voor de reconstructie van de gecompliceerde vormen van Gaudi die zijn overgeleverd in tekeningen en schaalmodellen.

Noviteit

Op de bouwplaats in het hart van Barcelona is binnenkort een andere noviteit te bewonderen: een rapid prototyping installatie. Een machine die op basis van computertekeningen in een oogwenk een schaalmodel van was maakt. Dat is van essentieel belang voor het begrip van de gecompliceerde geometrieën, vindt Burry die in Australië al langer met zo’n apparaat werkt. Hij gebruikt het intensief bij het reusachtig roosvenster tussen twee torens, waaraan hij momenteel werkt. Bijna wekelijks zendt Burry’s team vanuit Australië digitale tekeningen door naar een steenhouwer in Spanje, die met automatische gestuurde zagen het graniet te lijf gaat. Handmatig hoeft alleen de laatste centimeter verwijderd te worden. Met dezelfde machines worden de stijlen en dorpels van Burry’s venster uitgehold, om vervolgens versterkt te worden met gewapend beton. Dat is noodzakelijk omdat de Spaanse overheid eist dat het gebouw bestand is tegen aardbevingen tot kracht 7,5. Een absurde eis volgens Burry, waar verder geen gebouw in Barcelona aan voldoet en die er meer op gericht lijkt om de voltooiing van de Sagrada dwars te zitten. Een paar jaar geleden was er nog veel verzet tegen de onderneming, maar inmiddels zijn de meeste tegenstanders volgens Burry om. Onder indruk van de vorderingen die zijn geboekt. Het gebruik van gewapend beton is volgens Burry minder strijdig met Gaudi’s werkwijze dan lang gedacht.

Een paar jaar terug werd na proefboringen duidelijk dat Gaudi, het materiaal in de top van de torens heeft toegepast. Tegen de trekkrachten die daar optreden is graniet opgewassen.

Reageer op dit artikel