nieuws

Zeven architecten maken kans op opdracht omvangrijke renovatie Rijksmuseum

bouwbreed Premium

Drie Nederlandse en vier buitenlandse architecten(bureaus) dingen mee naar de opdracht voor de grote renovatie van het Rijksmuseum in Amsterdam. Dat is dinsdagmiddag bekendgemaakt in Den Haag.

Het zijn Paul Chemetov uit Parijs, Antonio Cruz Villalon en Antonio Ortiz Garcia uit Sevilla, Cees en zijn zoon Diederik Dam uit Amsterdam, Hubert Jan Henket uit Eindhoven, Erik Knippers uit Utrecht, Heinz Tesar uit Berlijn/Wenen en Francesco Venezia uit Napels. Een van hen wordt eind maart volgend jaar op basis van een ontwerp tot hoofdarchitect benoemd. Naast de zeven genoemde architecten zijn er vijf Nederlandse kanshebbers voor de benoeming tot restauratiearchitect: Cor Bouwstra (Vianen), Kees Doornenbal en Bart Kwant (Amsterdam), Gijsbert van Hoogevest (Amersfoort), Job Roos (Den Haag) en André van Stigt (Amsterdam). De scheidende Rijksbouwmeester Wytze Patijn en zijn opvolger Jo Coenen maakten de kanshebbers gisteren bekend. Voor de renovatie en opknapbeurt van het museum heeft het Rijk tot 2007 445 miljoen gulden uitgetrokken. Patijn: “Het is een van de mooiste gebouwen van Nederland, een van de meest kenmerkende van de 19de eeuw en de schatkamer van de Nederlandse cultuur, eigenlijk in zijn geheel een onderdeel van onze geschiedenis.”

Bewaarplaats

Het probleem is dat het in 1885 daterende gebouw van P. Cuypers destijds meer een bewaarplaats was voor kunst, die slechts bezocht werd door een elite van kunstliefhebbers. “Het is nooit berekend geweest op die meer dan een miljoen bezoekers per jaar van nu.” Belangrijke punten voor de aanpak van het gebouw zijn het vinden van de ideale combinatie tussen nieuw en oud, een grotere toegankelijkheid en bruikbaarheid en een goede combinatie met de omgeving. Bij dit alles moet Cuypers in ere worden gehouden. Een commissie onder leiding van rijksbouwmeester Jo Coenen kiest de hoofdarchitect. Daarin zitten ook Rijksmuseumdirecteur Ronald de Leeuw, burgemeester van Amsterdam Schelto Patijn, Fons Asselbergs van het ministerie van OC en W en publicist Max van Rooy. Een doorsnee van de samenleving mag zijn visie eind november geven in een speciaal debat, waarvan het verslag aan alle kanshebbers wordt toegestuurd.

Reageer op dit artikel