nieuws

Witte Huis al 200 jaar fuctioneel

bouwbreed Premium

Gewoonlijk krijgen de bewoners en hun gasten alle aandacht van pers en media, maar deze maand staat het Witte Huis in Washington zelf in het zonnetje. Omdat Amerika’s tweede president, John Adams, op 1 november 1800 als eerste de nieuwe ambtswoning betrok.

De bouw was toen overigens al acht jaar aan de gang en het zou nog twee jaar duren voordat het ‘Presidentiële Huis’ op Pennsylvania Avenue nummer 1600 helemaal voltooid zou zijn. Ontwerp, bouw en geschiedenis zijn de hele maand november onderwerp van talrijke feestelijkheden en academische bijeenkomsten. Zo ontving de huidige bewoner, Clinton, bijvoorbeeld zijn voorganger John Adams, die per koets arriveerde. “Het was het spannendste moment van m’n leven”, erkende Steven Perlman, portier van de Independence Hall in Philadelphia. Hem viel de eer te beurt de eerste bewoner van het huis voor te stellen. “Omdat ik blijkbaar net zo kaal en rond ben als Adams”, aldus Perlman.

Oud-bewoners

Enkele dagen later ontvingen de Clintons enkele nog levende oud- bewoners als de Carters, het echtpaar Ford, vader en moeder Bush die nog steeds niet wisten of Bush junior de volgende bewoner zou worden en ‘Lady Bird’, de echtgenote van wijlen president Johnson. Toen de plannen voor een ‘presidentieel paleis’ rijpten aan het eind van de 18e eeuw, had de oorspronkelijke ontwerper, de Fransman Pierre l’Enfant, een Amerikaans Versailles in z’n hoofd. De uiteindelijke bouwheer James Hoban maakte van die droom een ‘bescheiden’ werkelijkheid met 132 kamers en werkvertrekken. Voorzien van alle gemakken die een president zich twee eeuwen geleden kon wensen. De eerste telefoon werd er pas in 1879 geïnstalleerd. Men hoefde maar nummer ‘1’ in Washington aan te vragen om de president van de Verenigde Staten aan de lijn te krijgen. Binnenkort begint een gigantische – ondergrondse – uitbreiding om ’s werelds beroemdste ambtswoning aan te passen aan de woon-, werk- en communicatie-eisen van de 21ste eeuw. De Amerikanen zijn er trots op dat iedereen nog steeds toegang heeft tot het Witte Huis – van dinsdags tot en met zaterdagmorgen. Maar er wordt niet meer opengedaan door Thomas Jefferson persoonlijk. De eerste stappen in het Witte Huis gaan nu door een metaaldetector. Op gewone werkdagen zijn er zo’n zesduizend mensen aanwezig, want een groot deel van de presidentiële staf, tientallen personeelsleden en de Witte-Huispers hokt er dan broederlijk bijeen.

Eerste verdieping

De president, zijn gezinsleden en gasten gebruiken de eerste verdieping. Eenenveertig presidenten hebben tot nu toe in het Witte Huis gewoond. “Het is eigenlijk geen ambtswoning maar een bedrijf, een fascinerend bedrijf”, stelt Gary Walters, tot 1986 ceremoniemeester op ‘Nummer 1600’.

Reageer op dit artikel