nieuws

Vrees voor rechtszaken tegen rekeningrijden

bouwbreed

De Raad van State voorziet problemen voor minister Netelenbos (Verkeer) als ze geen waterdicht systeem bedenkt om ook buitenlanders het spitstarief (rekeningrijden) te laten betalen.

In een vertrouwelijke reactie op het wetsvoorstel van de minister waarschuwt het adviesorgaan voor juridische procedures. Op dit moment is nog niet bekend hoe buitenlandse automobilisten zullen worden ‘aangeslagen’. Als dat niet goed geregeld is, verwacht de Raad van State juridische procedures wegens rechtsongelijkheid. Nederlandse automobilisten zullen niet accepteren dat hun buitenlandse medeweggebruikers gratis onder een tolpoort door kunnen. De verwachting is dat het Rijk die procedures zal verliezen, omdat een heffing die onderscheid maakt verboden is op grond van Europese verdragen. Netelenbos heeft het probleem al eerder onderkend, aldus een woordvoerster, en broedt op dit moment op oplossingen. Zo zouden buitenlanders en mensen die buiten de Randstad wonen een betaalbox kunnen huren. Bij inlevering krijgen ze ze het statiegeld terug. Benzinestations dienen als afgiftepunt. ‘Flitsen’ en vervolgens een acceptgiro sturen, net als Nederlanders die geen ‘kastje’ voor elektronisch betalen in hun auto hebben, heeft voor buitenlanders weinig zin. Het vergt teveel inspanning om mensen die in het buitenland wonen op te sporen. Buitenlanders die in de (school)vakanties Nederland bezoeken, hoeven zich geen zorgen te maken. Dan en op zon- en feestdagen geldt het spitstarief. De proef met de tolheffing moet eind 2002 of begin 2003 beginnen rond Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Utrecht is nog niet akkoord.

Reageer op dit artikel