nieuws

Vijftigjarig Dijkhuis is voor degelijk én creatief

bouwbreed

Ingenieursbureau Dijkhuis BV in Groningen groeide in een halve eeuw uit tot een begrip op het gebied van constructie-adviezen voor zowel grote als kleine bouwwerken. Het in 1950 opgerichte bedrijf, dat constructies verzorgt voor tal van prominente gebouwen in het noorden maar ook ver daarbuiten, staat vooral voor degelijk en correct.

“De opdrachtgever moet er vanuit kunnen gaan dat een gebouw zonder schade blijft staan en dat wij creatief te werk gaan”, aldus de directeuren ir. D. Hoogendoorn en ir. H.J. Kedde. Je kunt het zo gek niet bedenken of het Groningse ingenieursbureau, met dertig werknemers, wordt voor constructies van allerlei bebouwingen ingeschakeld. Het bedrijf is nauw betrokken geweest bij de constructie van het in aanbouw zijnde winkelcomplex annex parkeergarage Westerhaven, de uitbreiding van het Martinihalcomplex, het kenmerkende gebouw van de Rabobank, de uitbreiding van cultuurcentrum De Oosterpoort en de woontoren bij het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG). Buiten Groningen staan de constructeurs van Dijkhuis borg voor de dragende constructies van twee appartementsgebouwen langs de boulevard in Egmond aan Zee, het kantoorgebouw VCK in Amsterdam en het Combinatiegebouw in Rijswijk. “We doen niet alleen hele grote projecten maar ook kleine verbouwingen en veel woningbouw”, aldus Hoogendoorn. “De vormgeving van de architect is in de halve eeuw dat we bestaan eigenlijk steeds belangrijker geworden. Wij moeten zorgen dat daar een gedegen en betrouwbare constructie in komt. Het vreemde van ons werk is dat zo’n constructie – hoe belangrijk ook – eigenlijk nooit opvalt. Ons werk is grotendeels onzichtbaar.”

Adviezen

Het vak van constructeur valt uiteen in drie hoofdactiviteiten: het advies- en ontwerpdeel, het bereken- en tekengedeelte. “Dat laatste kan iedereen, mits goed opgeleid. Het is van groot belang een bepaalde meerwaarde te leveren. We proberen altijd in de huid van de opdrachtgever, de toekomstige gebruiker en de architect te kruipen”, stelt Kedde. “Ik vraag me bij een woning altijd af of ik er zelf in zou willen wonen en wat er eventueel nog aan zo’n gebouw schort. Op basis daarvan komen wij met gerichte adviezen of vragen.” Kedde vervolgt: “Iets anders is natuurlijk een uitbreiding van een bakkerij of de nieuwbouw van een bankgebouw. In zulke gevallen moet je rekening houden met de specifieke praktische eisen die aan hygiëne of kluisconstructies worden gesteld. Het vak van constructeur stond, toen de firma Dijkhuis tijdens de wederopbouw van Nederland werd opgericht, eigenlijk nog in de kinderschoenen. “Dat werk werd vroeger door de architect gedaan”, zegt Hoogendoorn. “Het is daarna steeds meer een specialisatie geworden. Een architect kan niet meer zonder ingenieursbureau en andersom. De architect bedenkt het ontwerp, wij zorgen voor een goede constructie. “

Ups en downs

Hoogendoorn (twaalf jaar in dienst) en Kedde (ruim vijftien jaar in dienst) vormen in feite de derde ‘generatie’ eigenaren van Dijkhuis. Het ingenieursbureau kende in de loop der jaren, zoals vrijwel elk bedrijf, ups en downs. Hoogendoorn: “Tijdens de oliecrisis in 1973 hadden we een duidelijke dip en ook begin jaren tachtig was de situatie een periode penibel vanwege teruglopende orders. We hebben het wel allemaal overleefd. Momenteel draaien we een jaaromzet van rond de 4 miljoen gulden.” Dijkhuis schuwt, buiten de gangbare opdrachtgevers, ook het experiment niet. Het bureau realiseert volgend jaar de constructies van drie van de vijf te realiseren permanente kunstzinnige gebouwen in het kader van de architectuurmanifestatie Blue Moon verzorgen. Dat betreft ontwerpen van buitenlandse architecten in de binnenstad. “Het wordt een race tegen de klok om het allemaal op tijd klaar te krijgen, maar dat is ook de uitdaging”, zegt Hoogendoorn. Ingenieursbureau Dijkhuis staat donderdag 23 november in cultuurcentrum De Oosterpoort in Groningen op feestelijke wijze stil bij het vijftigjarig jubileum. Personeel, zakelijke relaties en genodigden krijgen dan een uitgebreid theater- en muziekprogramma voorgeschoteld.

Reageer op dit artikel