nieuws

Vierhonderd funderingspalen op één dag

bouwbreed Premium

“De verwachting is, dat deze machine vierhonderd palen per dag zal produceren”, aldus ing. C. van Klarenbosch, directeur van Voorbij Funderingstechniek in Wilnis. Hij wijst met trots op de 4020-S, in aanbouw in de fabriekshal van Ecodrie Hydrauliek Service in Wychen.

Op de groene flank van de 4020-S staat de naam van het bedrijf van de Voorbij Groep, dat de machine in gebruik zal nemen, Heibedrijf Hylkema uit Kampen. De machine heeft zeer lange en brede rupsen, zodat hij zelden op dragline-schotten hoeft te rijden. De druk op de ondergrond is voor een dergelijke machine uitzonderlijk laag. Bovendien heeft de 4020-S vier forse stempelpoten, waarmee hij zich op kan drukken. De rupsen kunnen dan een kwartslag draaien. Op die manier is het eenvoudig manoeuvreren, zelfs op een zachte bodem.

Alles origineel

De machine wordt aangestuurd met een cd-rom in een computer. Het vormen van de palen is helemaal geautomatiseerd. Het verrijden en plaatsbepalen zou ook aan de computer kunnen worden overgelaten. “Technisch gezien kan zelfs de machinist eruit”, stelt een medewerker van Ecodrie. Hij is razend enthousiast over de machine, die helemaal volgens het pakket van eisen van de klant wordt uitgevoerd. “Het zwaartepunt ligt in het midden, de makelaar kan tot anderhalve meter worden uitgeschoven. Los van het trillen beschikt de machine ook nog over een ‘pulldown’ van tien ton. Dat kan worden opgevoerd tot veertig ton”, aldus de medewerker. Heibedrijf Hylkema gaat met de machine Voton hogesnelheidspalen (hsp) produceren, voor bedrijfshalvloeren en zettingsvrije aardebanen. Van Klarenbosch verwacht, dat de 4020-S ingezet zal worden voor de fundering van de hogesnelheidslijn.

Geen afwerking

Met een enorme snelheid drukt het trilblok een stalen buis in de grond. Een afsluiter aan de onderzijde gaat automatisch open bij een bepaalde verhouding tussen verplaatsing en tijd. Dan wordt de buis getrokken met een snelheid, die is gekoppeld aan het debiet van de betonpomp, om insnoeringen van de in de grond gevormde paal te voorkomen. De buis is permanent gevuld met zelfverdichtend beton, dat via leidingen over het dak wordt aangevoerd. Op dertig tot veertig centimeter onder het maaiveld sluit de afsluiter, het beton vloeit tot aan het maaiveld en er is geen enkele afwerking nodig. De palen zijn ongewapend. Van Klarenbosch: “Er kan wel een deuvel in, voor het opnemen van dwarskrachten. We denken ook aan staalvezelbeton.”

Reageer op dit artikel