nieuws

Vaillant stookt cv-ketel warm met brandstofcel

bouwbreed Premium

Vaillant wil eind volgend jaar een Nederlands proefproject beginnen met een verwarmingsketel op basis van een gasgestookte brandstofcel. In de loop van 2003 denkt de fabrikant een brandstofcelketel voor woninginstallaties op de markt te brengen.

De Duitse fabrikant verwacht er in 2010 jaarlijks 100.000 te kunnen verkopen. Bij dat aantal beloopt de prijs per kilowatt ruim 3400 gulden. Het systeem zou zo’n kwart minder koolstofdioxide in de lucht brengen dan de traditionele productie van warmte en elektriciteit. Vaillant begon eind 1997 met het onderzoek naar deze technologie. De fabrikant brengt de brandstofcel op de markt met het Amerikaanse GE Fuel Cell Systems. Vaillant bedient Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland; GE de rest van Europa. De brandstofcellen en de bijbehorende voorzieningen komen van het Amerikaanse Plug Power, dat vooral brandstofcellen voor huishoudelijk gebruik ontwikkelt. Een installatie van dit bedrijf voorziet een proefwoning in Latham, New York van energie. Het systeem is echter nog verre van productiegereed. Anders dan de Amerikaanse maakt de Europese brandstofcel van Plug Power en Vaillant een beter gebruik van de vrijkomende warmte. Daarbij moet de voorziening zonder ingrijpende aanpassingen op bestaande installaties kunnen aansluiten, zodat de ketel ook van de vervangingsmarkt kan profiteren.

Op pagina 7: Rendement brandstofcelketel tachtig procent.

Reageer op dit artikel