nieuws

Studenten sturen plan Sportstad Heerenveen bij

bouwbreed Premium

Een parkeerdek voor 4000 auto’s over de A32 en het realiseren van parkeerplaatsen in de geluidswal van de snelweg. Dat zijn twee suggesties van een groep studenten bouwkunde voor de invulling van het terrein rond het Abe Lenstrastadion in Heerenveen.

De studenten, afkomstig uit verschillende landen, namen deel aan een internationaal studieproject van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL). De door een jury beoordeelde suggesties worden meegenomen in de definitieve planvorming. In de afgelopen twee weken bogen de studenten zich over het masterplan Sportstad Heerenveen, dat in grote lijnen de uitbreiding van het stadion, de bouw van een campus en een uitgebreid sportcentrum behelst. Ook de realisering van een gezondheidsboulevard en een horecacentrum behoren tot het plan.

Parkeerproblematiek

Met name de parkeerproblematiek kreeg ruime aandacht van de studenten uit Nederland, Engeland, Slovenië, Finland en Zwitserland, die opleidingen volgen op het gebied van bouwkunde, civiele techniek, architectuur, stedenbouw, verkeer en transport, infrastructuur en constructies. “We hebben een analyse gemaakt op basis van de tekeningen en naar aanleiding van gesprekken met betrokkenen”, legt M. Lenting (23) uit. Hij is vierdejaars student civiele techniek en hij behoort tot de groep die door de jury – bestaande uit medewerkers van de gemeente Heerenveen, Alynia Architecten, Weusthuis BV Procesregie en Advies en de NHL – als winnaar werd aangewezen.

Wonen

“Veel studenten keken alleen naar de parkeerproblematiek”, vervolgt Lenting. “Onze groep niet. We kwamen ook met het idee om woningen en kantoren te realiseren tussen de bestaande bebouwing van Heerenveen en het stadion. In het masterplan is daar een groenstrook gesitueerd, maar wij vinden wonen een betere bestemming. De gebouwen moeten in gradatie de hoogte van het stadion bereiken. Dat is mooier dan stadionhoge kantoren te bouwen vlakbij het voetbalcomplex. Dan is de overgang te groot.” Juryvoorzitter en projectleider C. Weusthuis toonde zich ingenomen met dit idee. “Dat gaan we zeker meenemen.”

Hotel

Andere voorstellen waarmee de studenten kwamen waren de realisering van parkeerplaatsen in de geluidswal van de A32, een parkeerdek van 4000 auto’s boven de snelweg, het verplaatsen van het bij het stadion geplande hotel naar een andere locatie en de bouw van een ondergrondse parkeergarage met glazen dak. “Opmerkelijke ideeën”, vindt Weusthuis. “Maar niet allemaal haalbaar. Het parkeren in de taluds, daar gaan we ook naar kijken.” Alle suggesties van de studenten worden op cd-rom gezet en aangeboden aan het projectteam. Bij de definitieve planvorming worden de ideeën besproken. De invulling van het terrein rond het stadion van SC Heerenveen start in het voorjaar van 2002.

Reageer op dit artikel