nieuws

‘Stewards voor brandveiligheid’

bouwbreed Premium

Veiligheidsinstructies door stewards kunnen overlevingskansen van metro- en treinpassagiers bij calamiteiten enorm vergroten. Dat vindt dr. ir. C. Bot van TNO Bouw. Hij reageert op de brand van zaterdag in de Oostenrijkse ramptrein waarbij zeker 162 mensen de dood vonden.

Volgens brandveiligheidsexpert Bot is de brand hoogstwaarschijnlijk buiten het treinstel ontstaan. Binnen zou die razendsnel zijn opgemerkt en zijn onderdrukt voordat het vuur om zich heen kon grijpen. Stewards mee laten rijden is in zijn ogen een maatregel waarmee betrekkelijk snel de veiligheid verhoogd kan worden. Net als in vliegtuigen. zouden ze aan het begin van elke rit door een tunnel een korte veiligheidsinstructie kunnen geven. Bot is er alleen nog niet uit hoe actief hun rol zou moeten zijn. “Want je kunt je voorstellen dat zo’n instructie aan het begin van een skitrein passagiers angst inboezemt en uit de toestellen jaagt. Misschien moet je ze daarom juist wel undercover meesturen, en treden ze dan vooral op in noodgevallen. Bijvoorbeeld door de passagiers de goede kant op te sturen. In Kaprun dus naar beneden, in plaats van naar boven zoals velen deden die razendsnel ingehaald werden door een verstikkende rook.”

Reageer op dit artikel