nieuws

Rente vooruit betalen geeft fiscaal voordeel

bouwbreed Premium

Nederlandse huizenbezitters kunnen tijdens de jaarwisseling toosten op een extra fiscaal voordeeltje. Door nog in december hun hypotheekrente over de eerste helft van 2001 te voldoen, is die nog over het oude jaar aftrekbaar.

Vanwege de introductie van het nieuwe belastingstelsel volgend jaar kan dat de hypotheeknemer een voordeel van een paar honderd tot duizend gulden opleveren. De fiscus biedt elk jaar huizenbezitters de kans hun periodieke renteverplichtingen over de eerste zes maanden van het nieuwe jaar nog in het kalenderjaar ervoor te voldoen. Omdat de tarieven voor de inkomstenbelasting in 2001 omlaag gaan (van 60 naar 52 procent en van 50 naar 42 procent) zakt ook het fiscale voordeel. Door nu zes maanden vooruit te betalen, steekt de hypotheeknemer het verschil van 8 procent in eigen zak. Klanten van de Rabobank kunnen binnenkort van hun lokale vestigingen een brief tegemoet zien, waarin de mogelijkheid staat aangegeven.

Reageer op dit artikel