nieuws

Productierobot burgert ook in Europa langzaam in

bouwbreed

De Europese markt voor productierobots groeit gestaag. De vestiging Frankfurt/Main van het bureau Frost & Sullivan rekent voor dat op deze markt jaarlijks gemiddeld 3,8 procent meer omgaat.

Vorig jaar veranderde een bedrag van 954 miljoen gulden van eigenaar. In 2006 gaat het om ruim 1,3 miljard gulden.

De groei ontstaat door nieuwe toepassingen van robots en de verbetering van bestaande robotinstallaties. Bij het laatste moet gedacht worden aan de optische systemen die de voortgang van het robotwerk volgen. Die verhogen de betrouwbaarheid van de automatische productievoorzieningen. Het is de nauwkeurigheid die potentiële kopers over de streep moet trekken. Veel geïnteresseerden vinden robotinstallaties nog te duur. De inmiddels traditioneel geworden automatiseringstechniek verricht tegen een lagere investering ook robotachtige functies. Frost & Sullivan betogen dat een gerobotiseerde productie beter te plannen is dan een anderszins geautomatiseerde. Het bureau verwacht dat de prijs van dergelijke installaties ondanks de innovaties alleen maar zal dalen. Een aanmerkelijke groei zal zich voordoen bij de zogeheten werkstukrobots; evenals bij robots voor verlading, verpakking en palettering.

Reageer op dit artikel