nieuws

Portugese keitjes op ‘verblijfsplein’ de Dam

bouwbreed Premium

De Dienst Binnenstad Amsterdam treft voorbereidingen voor de tweede fase van de herinrichting van de Dam. Terwijl de kermisexploitanten begin deze week hun attracties bij het Paleis afbraken, plaatsten medewerkers van de dienst bouwhekken en verwijderden ze verkeersborden en ander straatmeubilair. De werklieden beginnen maandag aan het karwei en gaan door tot begin mei 2001.

De herinrichting van de Dam moet van Nederlands bekendste plein vooral een ‘verblijfsplein’ maken, geschikt voor allerlei evenementen, manifestaties en bijeenkomsten zoals de jaarlijkse Dodenherdenking bij het Nationaal Monument en de Uitmarkt. Het verkeer krijgt minder ruimte, met name door het afsluiten van de Mozes- en Aäronstraat, het straatje tussen het Paleis en de Nieuwe Kerk. Die afsluiting was onderdeel van de eerste fase van de herinrichting, net als de verwijdering van de tramlus aan de Damzijde van het Paleis. In de nu begonnen tweede fase zal ook de rijbaan tussen het Monument, hotel Krasnapolsky en de Bijenkorf verdwijnen. Rond het Monument rijden is dan niet meer mogelijk.

Onderaannemers

Aannemerscombinatie De Dam voert de werkzaamheden uit, in samenwerking met de Dienst Binnenstad. Combinatie De Dam bestaat uit de bedrijven KWS en Seignette, die vanwege de omvang en aard van de werkzaamheden diverse onderaannemers zullen inschakelen. Formeel heeft de gemeenteraad overigens nog steeds geen toestemming gegeven voor het verstrekken van de opdracht, maar naar verwachting gebeurt dat morgen, vlak voor de aanvang van de ‘echte’ werkzaamheden dus. De gemeente maakt van de gelegenheid gebruik ook ondergronds diverse werkzaamheden te laten verrichten. Zo wordt het grootste deel van de nog uit 1930 stammende riolering vervangen, evenals een groot deel van de gemeentelijke waterleidingen onder het plein. Ook allerlei nu nog bovengronds aanwezige installatiekasten zullen onder de bestrating verdwijnen. Bovengronds verschijnen granieten zitbanken, aangevuld met uniform, roestvast stalen straatmeubiair. Tenslotte wordt de bestaande straatverlichting vervangen, met uitzondering natuurlijk van de monumentale verlichting vlakbij het Paleis. Vroegere plannen om onder het plein winkels en ‘cultuurcentra’ te bouwen gaan niet door.

Hardnekkig

De meest opvallende verandering moet de nieuwe sierbestrating van de Dam worden. Gloednieuwe Portugese granietkeitjes, muurvast geïmmobiliseerd met een hardnekkige voeg. Begin dit jaar liet de Dienst Binnenstad in de Mozes- en Aäronstraat tien proefvakken aanleggen van vier bij vier meter. Met verschillende soorten voegsystemen, uitgevoerd door twee verschillende aannemers. De beste systemen werden in de zomer nader ‘aan de tand gevoeld’ in vier nieuwe proefvakken, vlak voor het paleis. Uiteindelijk is de keuze gevallen op een cementgebonden, Zwitsers product waarvoor enkele Nederlandse aannemers een licentie hebben. De eerste granietkeitjes verschijnen over ongeveer drie weken op de Dam, te beginnen bij het Paleis. Het is de bedoeling eerst de grote vlakken bij het Paleis en rond het Monument te bestraten. Na de jaarwisseling volgt het stuk met de rijbaan tussen Rokin en Damrak. De tweede fase moet op drie mei zijn afgerond, vlak voor de Nationale Dodenherdenking. En de jaarlijkse kermis? Vorige week besloot de gemeente dat die, ondanks schadelijke inwerking op de bestrating, toch mag blijven. Onmisbaar voor de binnenstad, alleen al door de positieve financiële consequenties voor de begroting van het stadsdeel.

Reageer op dit artikel