nieuws

Portcullis House: 5 miljoen per kamerlid

bouwbreed Premium

De Britse rekenkamer is een onderzoek gestart naar de extravagante bouwkosten van Portcullis House, het nieuwe kantoor-bunkercomplex voor de behuizing van 150 leden van het Lagerhuis.

Er is veel kritiek op de luxueuze inrichting van het gebouw, vlak naast Big Ben. Toen de bouwopdracht in 1998 werd vergeven werden de kosten geraamd op 150 Engelse miljoen pond. De uiteindelijke rekening blijkt 231 miljoen pond, omgerekend 830 miljoen gulden. Portcullis House is daarmee een van de duurste kantoren in Londen. Terwijl veel openbare gebouwen in een bedroevende staat verkeren, hoeven de 150 Lagerhuisleden het zich aan niets te laten ontbreken. In de centrale ontvangsthal van het gebouw zijn voor vijf jaar twaalf volwassen, uit België geïmporteerde, vijgenbomen geleasd, voor een bedrag van 525.000 gulden. De receptiedesk kostte 260.000 gulden. Voor een speciale bronzen coating van de gevels moest 108 miljoen gulden worden betaald. In de Britse media is schande gesproken dat de belastingbetaler moet opdraaien voor een rekening die neerkomt op ruim vijf miljoen gulden per kamerlid. Volgens het Liberaal-democratische kamerlid Norman Baker waren de ‘kolossale uitgaven voor Portcullis House ongelooflijk’.

Zestien mille

Voor de inrichting van elk afzonderlijk kantoor (tapijt, bureau, stoelen en fauteuils) is ruim 16.000 gulden uitgetrokken. De Britse rekenkamer publiceerde eerder deze maand een vernietigend rapport over het beheer van de Millennium Dome, die de belastingbetaler een slordige twee miljard gulden heeft gekost. Volgens Sir Sydney Chapman, een van de weinige kamerleden die de kosten van Portcullis House verdedigt, was alle perskritiek ‘simplistisch’. Veel extra kosten worden gemaakt het kantoor te beschermen tegen terroristische aanslagen. Een speciale, bomvrije fundering moet voorkomen dat er schade kan ontstaan aan een ‘kwetsbaar’ metrostation dat onder het gebouw ligt. De 260.000 gulden voor een receptiedesk was volgens Chapman niet overdreven gezien de vele ingebouwde veiligheidsmaatregelen bij de entree.

Reageer op dit artikel