nieuws

Parijs’ schandaal davert voort

bouwbreed Premium

Dinsdagavond vierde de ‘geheime penningmeester’ Louise-Yvonne Casetta van president Chiracs politieke partij RPR nog feest. Ze was vrijgesproken, bij gebrek aan bewijs.

In het onroerendgoedschandaal rond de gemeente Parijs. Casetta zou de spin in het web zijn geweest. Zij perste bouwondernemingen af, waarna die opdrachten kregen, terwijl de gaullistische partij van Chirac er financieel wel bij voer. Maar gistermorgen was de kater groot. Om zes uur ’s morgens belde de financiële recherche bij Casetta aan voor een nieuwe huiszoeking. Ditmaal in verband met een ander financieel schandaal: dat waar de partij bouwondernemingen afperste in verband met de nieuwbouw en verbouw van scholen in de regio Parijs. Drie uur na het begin van de huiszoeking verliet Casetta haar woning. Geboeid, tussen twee agenten in burger: op weg naar een nieuw voorarrest. Gedurende de drie weken dat ‘la Cassette’, zoals ze in Frankrijk heet, terechtstond voor de rechtbank in Nanterre heeft ze alle aantijgingen van enkele bouwondernemers, ontkend. Aangezien er geen enkel bewijsstuk tegen haar werd aangetroffen, moest ze wel worden vrijgesproken. Dat geluk hadden de bouwondernemers, die de zaak aanhangig hadden gemaakt, niet. J.C. Pittau, voormalig directeur van bouwbedrijf Mazzotti die zegt 120.000 gulden aan smeergeld te hebben betaald in ruil voor een bouwopdracht, kreeg een voorwaardelijke straf van 18 maanden. Zijn collega J.F. Donzet werd zelfs tot drie jaar onvoorwaardelijk veroordeeld, omdat hij het systeem van omkoping en smeergeld zou hebben opgezet.

Reageer op dit artikel