nieuws

Onderzoek functioneren afdeling bouw Groesbeek

bouwbreed Premium

De Inspectie Volkshuisvesting en de Inspectie Ruimtelijke Ordening gaan in Groesbeek een onderzoek instellen naar het functioneren van de afdeling bouwzaken van de gemeente. De aanleiding is de rechtszaak tegen een vermeend corrupte bouwambtenaar, waarin de rechter vrijdag uitspraak doet. De onderste steen moet boven, vindt raadslid M.O. ten Doesschate.

De Inspectie Volkshuisvesting wacht op een reactie van de gemeente, voordat het onderzoek van start gaat. “We hebben een paar weken geleden een gesprek gehad met de gemeente waarin we hebben voorgesteld te onderzoeken hoe de afdeling bouwzaken functioneert bij de handhaving van de bouwwetgeving”, aldus E.J. Kool van de inspectie. Wethouder Thijssen van Groesbeek heeft inmiddels positief gereageerd op het voorstel. Of er wat mis is bij de gemeente, weet Kool niet. Hij geeft Groesbeek het voordeel van de twijfel. De opmerking van Thijssen dat Groesbeek volgens de Inspectie Volkshuisvesting de zaken goed op orde heeft, laat Kool in elk geval volledig voor rekening van de wethouder. “Wij houden de loftrompet nog even achter. We komen natuurlijk niet voor niets langs.” Volgens het raadslid Ten Doesschate heerst in Groesbeek de cultuur dat alles mag. “Bouwvergunningen worden onbelangrijk gevonden”, aldus de VVD’er. “Ik rolde van mijn stoel van het lachen toen ik hier jaren geleden kwam wonen. Huizen die zonder vergunning worden neergezet of uitgebreid, een illegaal gebouwd appartementencomplex, een illegale autohandel in het buitengebied, het kan allemaal in Groesbeek.”

Klein

De Groesbekers zelf zien zich als kleine bouwer, aldus Ten Doesschate. “De gemeente moet in hun ogen niet moeilijk doen over bouwvergunningen.” En dat doet de gemeente ook niet, is haar ervaring. Volgens het raadslid maakt de oppositie hier al jarenlang werk van in de gemeenteraad. Tevergeefs. “Als we vragen of voor een bepaald bouwproject vergunningen zijn verleend, antwoordt de gemeente bevestigend. Maar we krijgen die vergunningen nooit te zien.” Volgens het gemeentebestuur komt Groesbeek ambtenaren tekort om te controleren op illegaal bouwen. Onvoorstelbaar, vindt Ten Doesschate. “Als de gemeente meer mensen wil, kan ze die krijgen.”

Reageer op dit artikel