nieuws

Objectieve test ontwikkeld voor ergonomisch gereedschap

bouwbreed Premium

Met een onderzoeksmethode van TNO Arbeid is voor het eerst in de wereld objectief vastgesteld dat ergonomisch ontworpen schroevendraaiers de kans op RSI verminderen en de productiviteit verhogen.

Deze stelling maakt dr. P. Vink van TNO Arbeid bekend op het lustrum van de RSI-patiëntenvereniging in hotel Engels in Rotterdam. Het afgelopen jaar heeft TNO Arbeid een onderzoeksmethode ontwikkeld waarmee nauwkeurig kan worden vastgesteld in hoeverre een stuk gereedschap de kans op RSI verlaagt, als comfortabel wordt ervaren en de productiviteit beïnvloed. Aan de hand van deze methode kunnen fabrikanten en brancheorganisaties hun gereedschap laten testen, of hun leden helpen bij de gereedschapskeuze. Volgens TNO maken fabrikanten steeds vaker reclame met ‘ergonomisch’, ‘comfortabel’ of ‘anti-RSI’ ontworpen producten, terwijl er vaak nauwelijks aandacht is besteedt aan de ergonomie van het desbetreffende product. Van objectief aangetoonde effecten is dan ook geen sprake.

Klachten

Uit eerder onderzoek van TNO Arbeid blijkt dat, afhankelijk van de definitie van RSI, 19 procent tot 41 procent van de Nederlandse beroepsbevolking klachten heeft. De meetmethode van TNO Arbeid houdt in dat, na grondige analyse van de manier van werken met het gereedschap, houdingen, bewegingen, krachten en snelheid van handelen worden gemeten. Deze metingen worden verricht met professionals in een gestandaardiseerd type werk. Naast deze objectieve metingen worden tevens subjectieve data verzameld over hoe het gebruik van het gereedschap – oftewel het comfort – en de kwaliteit worden ervaren. Voor gezondheidsaspecten blijkt de gevalideerde methode LEO (Lokaal Ervaren Ongemak) een goede indicator.

Ergotools

De ontwikkelde objectieve test van TNO Arbeid is recentelijk toegepast op de Bahco schroevendraaiers uit de ErgoTools gereedschapslijn. Uit het onderzoek blijkt dat de ErgoTool schroevendraaier 16 procent sneller werkt dan een traditionele. Het Lokaal Ervaren Ongemak was 15 procent lager en met de ErgoTool werd 34 procent meer kracht geleverd. Daarnaast kreeg geen van de proefpersonen blaren van de ErgoTools, terwijl 38 procent van deze personen wel blaren kreeg van het werken met de traditionele schroevendraaiers. Het rapportcijfer dat de gebruikers aan de Bahco ErgoTool geven is gemiddeld 7.6 en voor het traditionele stuk gereedschap 6.3.

TNO Arbeid, Delft, telefoon (015) 2696900.

Reageer op dit artikel