nieuws

Nieuwe techniek laat elk oppervlak luid spreken

bouwbreed Premium

Slaagt het Britse Newlands Scientific erin industriële partners te vinden, dan maakt over pakweg een half jaar de bekende luidspreker plaats voor een nieuwe technologie. Het bedrijf uit Hull ontwikkelde geluidsbronnen zonder bewegende delen, die elk oppervlak luidsprekend maken.

De voorzieningen worden op bijvoorbeeld muren of deuren geschroefd en brengen het oppervlak in trilling. De luisteraar wordt op die manier omgeven door geluid. De geluidsbron bestaat uit een klein kristal uit Terfenol-D. De Amerikaanse marine ontwikkelde dit materiaal in de jaren zeventig. Een magnetisch veld laat dit ‘slimme metaal’ in één richting bewegen. Verdwijnt het veld, dan neemt het materiaal weer de oorspronkelijke vorm aan. Dit proces kan enkele duizenden keren per seconde plaatsvinden. Newlands betrekt Terfenol-D van het Amerikaanse Etrema Products. Beide ondernemingen maken er zogeheten actuators van: voorzieningen die elektromagnetische energie omzetten in mechanische.

Witte ruis

Enkele jaren geleden paste het Britse bedrijf de techniek met succes toe bij een Londense bank. Daar dekte het toestel ramen af met zogeheten witte ruis en vormde zo een onneembare hindernis voor lasergestuurde afluisterapparatuur. Volgens Newlands zijn er legio toepassingen voor de geluidsbron. Omdat de voorziening zelf geen lucht gebruikt, kan het in een hermetisch gesloten behuizing worden gemonteerd en zo bijvoorbeeld onder water luidsprekende functies vervullen. Te denken valt ook aan anti-geluidtoepassingen in geluidwerende schermen langs wegen. Vooralsnog doen zich enkele economische problemen voor. Kristallen uit Terfenol-D zijn duur omdat ze uit zeldzame metalen zijn opgebouwd. Piëzokeramiek is beduidend goedkoper en levert in elk geval in het hoge frequentiebereik vergelijkbare prestaties. Daarbij kan het nogal lang duren voordat de markt overstag gaat voor een volledige nieuwe luidsprekertechniek.

Reageer op dit artikel