nieuws

Nieuwe binnendraaiers passen in smalste steeg

bouwbreed

Hitachi heeft twee nieuwe telgen uit de Hitachi Ex Series minigraafmachines gepresenteerd. De Ex-29U en de Ex-32U zijn binnendraaiers die hoog scoren op gebied van veiligheid en gebruiksgemak in krappe ruimtes.

“Een belangrijk voordeel van de nieuwste generatie minigravers is, dat de machinist zich volledig kan concentreren op zijn werk. Bij het draaien hoeft hij zich geen zorgen te maken over de achterzijde”, legt J. van den Maagdenburg van Hitachi uit. De ‘Zero Tail Swings’ zwaaien niet uit met hun contragewicht. De hele bovenwagen, de arm en de steel, blijven binnen de onderwagen. Dat maakt de machine niet alleen veiliger voor voorbijgangers, het voorkomt ook dat het apparaat een juist gemetselde muur weer omstoot of zichzelf beschadigt tegen obstakels. In het dichtbebouwde Japan moet veel worden gewerkt op de kleine ruimte. Dat is de reden waarom in dat land al jaren wordt gewerkt aan de ontwikkeling van zeer compacte machientjes. De Nederlandse situatie is vergelijkbaar. Behalve dat veel in stedelijk gebied moet worden gewerkt, heeft ons land bovendien de Arbo-wetgeving hoog in het vaandel staan. Vooral gezien dat laatste verwacht Hitachi veel van de afzet in Nederland voor de inmiddels derde generatie minigravers. De Hitachi Ex-29U en de iets krachtiger en zwaardere Ex-32U (motorkracht 16,5 kW, respectievelijk 18,8 kW) kunnen in de smalste tuintjes en steegje uit de voeten. Ze zijn ook uitermate geschikt voor het meer zorgvuldige sloopwerk en voor graven van leidingstroken voor water en elektra. Die leidingen worden vaak langs fietspaden aangelegd. De binnendraaiers kunnen zeer nauwkeurig werken zonder dat het verkeer hoeft te worden stil gelegd. Van den Maagdenburg: “De komende tijd wordt in Nederland ook veel glasvezelkabel aangelegd. Deze mingravers zijn daarvoor uitermate geschikt.”

Cabine

Opvallend is verder de aandacht die is besteed aan de cabine. Bij minigravers wordt nogal eens geklaagd over de krappe ruimte voor de machinist. De Ex-29U en de Ex-32U hebben een relatief ruime cabine, die een goed uitzicht biedt op de werksituatie doordat de swingpost iets uit het midden is geplaatst. Beide zijn uitgevoerd met rubberen rupsen, een korte arm en twee rijsnelheden. Van den Maagdenburg roemt het ergonomisch ontwerp en het onderhoudsgemak van de machines. De hydroslangen van de bakcylinder zijn beschermd door de arm en alle technische componenten zijn makkelijk bereikbaar voor onderhoud en reparatie. Een vetbad smeert de draaikrans en het aandrijftandwiel van de hydromotor. De nieuwe minigravers zijn vanaf januari direct leverbaar op de Nederlandse markt.

Reageer op dit artikel