nieuws

Miljoenen voor schouwburg

bouwbreed

De Stadsschouwburg in Groningen, een van de oudere theaters van Nederland, krijgt voor vijf miljoen gulden een opknapbeurt.

Het theater, gebouwd in 1883, krijgt onder meer een computergestuurde installatie waarmee decors kunnen worden gehesen. Ook zullen de lijsten en ornamenten van balkons worden gerestaureerd. De nieuwe zogeheten trekkenwand voor decors is nodig in verband met nieuwe regels voor arbeidsomstandigheden in Europese theaters. Binnen vier jaar is het verboden decors in de theaters met de hand te hijsen.

Verder wordt een omstreden plafondschildering uit 1985 van kunstenares Irene Verbeek opgeknapt. De Groningse schouwburg kreeg van veel bezoekers kritiek op de ‘vloekende kleuren’ van deze schildering. Maar het theater is verplicht het werk in goede staat te houden, aldus een woordvoerder.

Reageer op dit artikel