nieuws

Mensen snel weg uit luxe appartement

bouwbreed

Wonen in een mooi appartement in de binnenstad staat hoog aangeschreven bij jonge alleenstaanden en duo’s die veel verdienen. Maar in tegenstelling tot de verwachtingen duurt de tevredenheid niet lang.

Na een paar jaar is een grote groep alweer vertrokken. Deze mensen vinden het appartement te klein en hebben te veel last van de buren. Ook missen de bewoners ruimte om het huis. Bovendien maakt de snel gestegen waarde het aantrekkelijk zo’n appartement snel te verruilen voor een andere woning. Steden die hun binnenstad vernieuwen, doen er volgens sociaal geograaf A. Smets goed aan hier rekening mee te houden. Zelfs in binnensteden kunnen niet ongestraft appartementen op elkaar worden gebouwd. Smets deed onderzoek op het voormalige AZU-terrein in Utrecht en op het voormalige Sphinx-Ceramique-terrein in Maastricht. Smets promoveert maandag op zijn onderzoek aan de Universiteit Utrecht. Van de bewoners die Smets sprak, wilde eenderde binnen twee jaar verhuizen. Een even grote groep was al vertrokken en had er een half tot vier jaar gewoond.

Reageer op dit artikel