nieuws

Meer controle sociale fraude in bouw

bouwbreed Premium

De fraude met uitkeringen is “schokkend hoog”. Staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken gaat het aantal controles verdubbelen naar twintigduizend per jaar.

Daar zitten in elk geval ook bouwplaatsen bij, kondigde hij gisteren in de Tweede Kamer aan. Hij benadrukte dat het gaat om voorlopige onderzoeksresultaten naar uitkeringsfraude. De cijfers, die een duidelijk beeld geven, zijn gebaseerd op gesprekken met uitkeringsgerechtigden, aan wie beloofd werd dat hun antwoorden niet tot represailles zouden leiden. Van de mensen die een wao-uitkering genieten blijkt 2 procent wit te werken en 6 procent zwart aan de slag te zijn. Veertien procent van de mensen doet wel eens een klusje tegen betaling. Hoogervorst stoort zich vooral aan het feit dat 16 procent van de wao’ers zich na verloop van tijd weer sterker voelt, maar dat verzuimt door te geven aan de uitvoeringsinstelling. De fraude met werkloosheidsuitkeringen is nog iets groter. Twee procent van de uitkeringstrekkers heeft een reguliere baan en 8 procent werkt zwart. Bijna eenvijfde doet wel eens een klus tegen betaling. Bovendien geeft 23 procent van de ww’ers toe bewust te weinig te solliciteren. Hoogervorst was zelf verrast over de fraudecijfers met bijstandsuitkeringen. Van de mensen die een uitkering genieten blijkt 5 procent een witte baan te hebben en houdt 13 procent er een zwarte job op na. Bijna een kwart klust wel eens wat bij. Ronduit schokkend vindt Hoogervorst dat 40 procent van de mensen met een sollicitatieplicht bewust te weinig brieven schrijft. Hij denkt dat mensen van kwaad tot erger vervallen door eerst de solliciatieplicht te verwaarlozen, vervolgens klusjes op te knappen en te eindigen als zwartwerker. Hij wil daarom ook het toezicht op de naleving van de sollicitatieplicht verscherpen.

Prioriteit

De staatssecretaris kondigde gisteren in het overleg met de vaste Kamercommissie aan dat naar aanleiding van deze cijfers de eerste prioriteit ligt bij het bestrijden van zwarte fraude. “De opsporingscapaciteit ter plaatse zal worden verdubbeld van tien- naar twintigduizend per jaar.” Tijdens die controles wordt op verschillende soorten fraude gelet. “Bij een controle op bouwplaatsen, treffen we bijvoorbeeld ook gevallen van bijstandsfraude aan. Dat gaat in één moeite door”, aldus Hoogervorst.

Reageer op dit artikel