nieuws

Livingstonehuis maatwerk

bouwbreed Premium

“De hoge grondprijs is een schandelijke belastingheffing van het Rijk. Dat houdt de grond willens en wetens schaars.” J.H.L. Tebbe, algemeen directeur van Livingstone Building Industry kan zich mateloos opwinden over de gevoerde grondpolitiek. “De overheid is de grootste woekeraar. Als ik jonger was zou ik mij met een Vrije Kavelpartij in de politiek storten.”

In de showroom van Livingstone Building Industry springen de witte schaalmodellen van de vrijstaande woningen direct in het oog. De consument heeft het bij Livingstone voor het uitzoeken. Diverse modellen variërend van een boerderijtype tot een modern rechthoekig huis staan in een vitrine in slagorde opgesteld. Toch wil H. Esschendal, directeur van Livingstone een misverstand uit de weg ruimen. “Wij zijn geen catalogusbouwers. Wij zijn de Rolls Royce onder de systeembouwers. Ieder huis dat wij bouwen is een individueel product.” Voor hem op tafel ligt een fors boekwerkje met daarin de productenlijn van Livingstone. Dit lijkt toch verdacht veel op een catalogus? “Nee”, zegt Esschendal, “dat is onze Huizotheek. De aspirantkoper kan hieruit ideeën opdoen. Hij kiest een huis en vanaf dat moment kan dat op zijn wensen, gezinssituatie en budget naar believen worden aangepast. Wij hebben ook architecten in dienst. Het komt zelden voor dat een woning uit onze Huizeotheek exact zoals het plaatje wordt gebouwd.” Livingstone realiseert jaarlijks zo’n vierhonderd woningen en heeft een dealernetwerk van zestig aannemers verspreid over het land. Algemeen- directeur Tebbe: “Wij zijn feitelijk een facilitair bedrijf. Wij leveren het syteembouw-concept, kennis en begeleiding. Onze dealers bouwen het product.” Het voornemen van staatssecretaris Remkes om in de komende jaren het particulier opdrachtgeverschap tot 30 procent te laten toenemen betekent voor Livingstone een enorm marktpotentieel. Of Remkes’ beleid kans van slagen heeft, hangt voor een belangrijk deel af van de gemeente. Het zijn immers de gemeenten die de grond voor particulier opdrachtgeverschap moeten uitgeven. En als dat voor de huidige prijs het geval is, voorzien we de nodige problemen.” Tebbe: “Het zijn bijna asociale bedragen die voor de grond worden gevraagd. Duizend gulden per vierkante meter waarvoor misschien maar dertig gulden is betaald. De grond is duurder dan het huis. Het is voor veel mensen niet op te brengen.”

Regelgeving

‘Geen mooiere keuze dan een vrije keuze’, staat er geschreven op de gids van Livingstone. Esschendal en Tebbe zien echter in toenemende mate die vrije keuze van de consument door gemeentelijke regelgeving beperkt. “Het komt steeds vaker voor dat onze architecten naar de welstandscommissie moeten uitrukken. Dan worden er vaak hele simpele planaanpassingen gevraagd”, zegt Esschendal. Het komt nog maar zelden voor dat gemeente de consument in zijn of haar keuze helemaal vrij laat. En feitelijk is dat onzin, vindt Tebbe. “De meeste mensen kiezen toch voor een wat traditionele woning die goed in de markt ligt. Noem het de wat tijdloze architectuur. De courantheid van de woning is belangrijk. Men denkt er toch aan dat het huis over tien, vijftien jaar moet kunnen worden verkocht.” Maar Livingstone heeft wel een trend ontdekt. De mensen hebben weer veel geld en dat mag in de woning tot uiting komen. Esschendal: “In Nederland mag je weer een beetje rijk zijn en men wil dat rijke gevoel uitstralen. Dat betekent dat we in ons programma van volgend jaar meer aandacht hebben voor frivoliteiten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan ornamenten aan de gevels.” Persoonlijke rijkdom mag in woning tot uiting komen

Reageer op dit artikel