nieuws

Liever ‘holle’ vloer dan massief beton

bouwbreed Premium

In de ‘Oval Tower’ naast de Arena in Amsterdam worden volgende week de laatste vloeren gelegd. Het zijn constructief ‘holle’ betonvloeren, gestort op breedplaatbekistingsplaten. De loze ruimte is gevuld met blokken van polystyreen. Omnia Plaatvloer BV in Coevorden is de uitvinder van het systeem te zijn en noemt het de ‘polyplaatvloer’.

Constructeurs streven ernaar geen materiaal te gebruiken waar dat niet nodig is. In de praktijk wordt de constructief overbodige ruimte meestal gevuld met ‘dood materiaal’. In monoliete betonvloeren is dat beton, maar er is altijd gezocht naar een lichter en voordeliger alternatief. Daaruit zijn bijvoorbeeld de kanaalplaatvloeren voortgekomen, met lege kanalen (lucht is zeker goedkoper en lichter dan beton). Naarmate beton kostbaarder wordt, gaat de zoektocht verder. Dat heeft de Bubbledeck-vloer opgeleverd, een constructie van stortbeton op verloren bekistingsplaten, met grote kunststof ballen onder het bovenwapeningsnet. Hij werd bijvoorbeeld toegepast bij de bouw van de Millenniumtoren in Rotterdam. Zo’n vloer overspant in twee richtingen. Op het moment voert Bubbledeck een werk uit aan de Koolhaven in Rotterdam. Daarbij hoeven de breedplaten niet te worden ondersteund.

Polyplaatvloer

Maar ook anderen zitten niet stil. “Een jaar of twee geleden zagen we onder meer de ballenvloer”, vertelt H.B.A. Sieben van Omnia Plaatvloer BV in Coevorden. “Wij hebben toen zelf eerst aan een vulling van polystyreen ballen gedacht. Later hebben we het met platen polystyreen geprobeerd, maar die trekken krom. Nu gaat het prima, met vormvaste blokken polystyreen van een harde persing. Het materiaal is vlamdovend. Bovendien brandt het niet, omdat er geen zuurstof bij kan.” Omnia Plaatvloer maakt wel gaten in de blokken, zodat betonnen ‘nokken’ ontstaan die de onderschil met de gestorte bovenschil verbinden. “Niet om constructieve redenen, maar vanwege de brandveiligheid”, legt constructeur F.W. Kalverla van J.K. Engineering uit Emmen uit. “Anders warmt de onderschil bij brand te snel op, waardoor er schollen af zouden kunnen springen.” Ook andere overwegingen spelen een rol. Een vloer moet voldoende massa hebben voor een goede geluidsisolatie. In de woningbouw, met relatief korte overspanningen, is een systeem als de polyplaatvloer dan ook minder zinvol, denkt Kalverla. Bij projecten als de Achmea Toren in Leeuwarden en de Oval Tower in Amsterdam Zuid-Oost komen de voordelen van de polyplaatvloer echter wel tot uitdrukking.

Polyritsvloer

Om een gelijkmatige verdeling van het gewicht te krijgen, overspannen de vloeren van de Achmea Toren nu eens van noord naar zuid, dan weer van oost naar west, verspringend per verdieping. “Molenwieken”, noemt Kalverla deze constructie. Omnia Plaatvloer ging vervolgens op zoek naar een mogelijkheid om de polyplaatvloer in twee richtingen te laten dragen. Dat lukt door de stroken polystyreenblokken te onderbreken en de naden tussen de platen uit te voeren met een wapening, die aan een rits doet denken. Deze variant wordt de ‘polyritsvloer’ genoemd. Omnia heeft er octrooi op gekregen. De bouwcombinatie van Ballast Nedam Utiliteitsbouw en Bam Bouw, die de Oval Tower uitvoert, houdt het echter bij in één richting overspannende vloeren. In het voortraject is uitgebreid nagedacht over de uitvoering van dit project. De wijze waarop de polyplaatvloeren worden aangebracht (met stekkenbakken in de kern en de gevels) ziet er dan ook helder en eenvoudig uit. “Dit concept moet wel een hoge vlucht nemen”, denkt projectleider A.M. de Backker van Ballast Nedam Utiliteitsbouw.

Sandwichvloer

Het principe van het vullen van loze ruimte in een betonconstructie is niet nieuw. “We hebben ook aan oud papier gedacht”, zegt Sieben. Daarmee komt hij dicht in de buurt van de sandwichvloer, een octrooi van A+ Bureau voor Bouwproductontwikkeling in Kelpen-Oler. In het octrooiblad worden ook polyurethaan, kurk, glas- of steenwol, kleikorrels en zelfs houtpulp en karton genoemd als materialen voor het opvullen van de loze ruimte. Lucht heeft echter het minste gewicht en lijkt bovendien het voordeligst. Wordt in de toekomst beton opgeblazen als een ballon? Blijven de loze ruimten werkelijk leeg? Sieben staat klaar om ook dat te proberen. Ballast Nedam Utiliteitsbouw en Bam Bouw voeren samen de Oval Tower uit. De fasen van de polyplaatvloer zijn duidelijk te zien.

Reageer op dit artikel